Tutkija uskoo hallituksen keventävän autoveroa – "Ei kovin paljon tukisi Suomen taloutta"

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo, ettei autoveron vähentäminen tukisi Suomen taloutta kovinkaan paljoa.

Ylen aamu
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona 27. toukokuuta.
Miltä hallitusohjelman muodostaminen on vaikuttanut ja millaisia ratkaisuja nyt odotetaan? Aamu-tv:ssä asiaa spekuloivat Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Nordean pääekonomisti Jan von Gerich.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä uskoo, että autoveron keventäminen on mukana uuden hallituksen ohjelmassa. Jokisipilä huomauttaa, että veron keventäminen tarvitsee siirtymäkauden, sillä autoverosta luopuminen kertaheitolla romahduttaisi koko vaihtoautokannan arvon.

– Jos siitä kertarysäyksellä luovuttaisiin, niin sehän tarkoittaisi sitä, että koko vaihtoautokanta muuttuisi autokauppiailla kelvottomaksi, koska se ei olisi enää hintakilpailukykyistä. Eli tässä varmaan tullaan menemään vähintään vaalikauden mittaiseen siirtymäkauteen, Jokisipilä arveli Ylen aamu-tv:ssä.

Hänen mukaansa autoveron keventäminen oli mukana jossain muodossa kaikkien kolmen hallitukseen menossa olevan puolueen ohjelmissa. Perussuomalaiset haluaisi poistaa veron kokonaan.

Niinikään aamu-tv.ssä esiintynyt Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich puolestaan huomautti, että talouden kannalta kyseessä ei ole erityisen järkevä päätös.

– Suomihan ei kovin paljon tuota autoja. Jos ajatellaan, että autoveron alennuksella tuettaisiin autokauppaa, niin se ei kyllä kovin paljon tukisi ainakaan Suomen taloutta. Siinä mielessä olisi helppo nähdä, että nämä rahat olisi voinut kohdentaa paremminkin, von Gerich huomautti.

Hänen mukaansa esimerkiksi tuloveron alennuksilla olisi talouden kannalta suurempia vaikutuksia.

Haittaverojen nostosta ei suuria tuottoja

Jan von Gerich arveli myös, että haittaveroihin kaavailluista korotuksista ei ole luvassa suuria tuottoja. Hänen mukaansa haittaveroja on kuitenkin aina poliittisesti helpointa nostaa.

– Ihmiset yleensä hyväksyvät sen, että verotetaan jotain asiaa, jolla katsotaan yleisesti olevan negatiivisia seurauksia. Trendi on vahvasti ollut se, että haittaverot ovat nousussa.

Jokisipilä muistutti, että alkoholi-, tupakka- ja makeisverojen lisäksi haittaveroihin kuuluvat myös energiaverot.

– Luulen, että tässä uskaltaa sen verran ennustaa, että jos energiaverotuksen puolelle tullaan menemään, se on loppukäyttäjä, joka maksaa enemmän kuin esimerkiksi suomalainen teollisuus, Jokisipilä pohti.

Luonnonvaraministeriö voi saada lievemmän toteutuksen

Jokisipilä pohti myös ministerisalkkujen yhdistämistä tulevassa hallituksessa.

– Tässä on todennäköisimpänä vaihtoehtona pöydällä ollut ajatus siitä, että yksi ministeri voi johtaa pariakin ministeriötä, hän sanoi.

Ehdotus maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhdistämiseksi luonnovaraministeriöksi ei ole näillä näkymin toteutumassa. Jokisipilän mukaan ajatus luonnonvaraministeriöstä voisi kuitenkin saada lievemmän toteutuksen siten, että yhden ministerin alla olisivat sekä maa- ja metsätalousministeriö että ympäristöministeriö.

– Toinen, mikä on näissä keskusteluissa esiintynyt, on ajatus sisäministeriön ja oikeusministeriön tehtävien jonkinlaisesta lomittamisesta. Tässä voisin nähdä toisen sellaisen paikan, missä kenties yhden pomon kanssa mennään jatkossa.

Jokisipilä sanoi pitävänsä pääpirteittäin hyvänä muutoksena poliittisten valtiosihteerien vähentämistä. Poliittisten valtiosihteereiden määrää ollaan vähentämässä yhdestätoista kolmeen. Jokisipilän mukaan tämä selkeyttää poliittista ohjausta.

– Äänestäjän kannalta ennen kaikkea on helpompi tietää, että kuka niitä poliittisen johtajuuden linjauksia tekee, Jokisipilä pohti.

Suomi tuskin kaataa Kreikan kolmatta tukipakettia

Jan von Gerich sanoi uskovansa, että Kreikka tarvitsee aivan varmasti kolmannen tukipaketin. Hän arveli myös, että vaikka perussuomalaiset eivät katso tukipakettia hyvällä, he tuskin tulevat sitä kaatamaan.

– En usko, että Suomen hallitus tulee tätä Kreikka III:sta blokkaamaan. Jos saadaan sellainen sopu aikaiseksi, joka sopii Saksalle, Hollanille ja muille euromaille, niin toden näköisesti se sopii kyllä Suomellekin.