Kuningattaren parlamenttipuhe täynnä kummallisia perinteitä – pääministeriä seisotetaan ovensuussa

Kun kuningatar Elisabet tänään esittelee uuden konservatiivihallituksen ohjelman, on tilaisuus lastattu täyteen vanhoja tapoja.

Ulkomaat
Britannian parlamentin ylähuone.
Britannian parlamentin ylähuone.UK Parliament

Britanniassa koetaan tänään jälleen tuulahdus menneisyydestä, kun parlamenttitalossa Lontoossa julkistetaan uuden konservatiivihallituksen ohjelma tulevalle vuodelle perinteitä noudattaen. Suunnitelmat esittelee erityisestä hallitsijan ovesta rakennukseen saapuva kuningatar Elisabet II. Kuningattarella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ohjelman laatimisen kanssa, vaan hän vain lukee hallituksen laatiman puheen ääneen.

Kuningatar Elisabet puolisoineen kultaisella valtaistuimella.
Kuningatar Elisabet puhuu parlamentille komealla kultaisella valtaistuimella istuen. Vieressä puoliso prinssi Philip.UK Parliament

Puheen pitäessään monarkki istuu parlamentin ylähuoneen istuntosalissa olevalla näyttävällä kultaisella valtaistuimella perinteisiin asuihin sonnustautuneiden paašipoikien ympäröimänä. Hallituksen tulevat suunnitelmat julkistetaan ylähuoneessa, vaikka asiat käsitelläänkin alahuoneessa.

Yähuoneen arvovaltaiset jäsenet kuuntelevat puheen kärpännahkaviittaan sonnustautuneina ja punaisilla nahkaistuimilla istuen.

Yksi erikoisimmista osista päivän tapahtumia on oven iskeminen kiinni kuningattaren saapumisesta alahuoneen jäsenille ilmoittavan virkamiehen eli "mustasauvan" nenän edestä. Tämä joutuu pyytämään oven avaamista jyskyttämällä kolmesti pitkällä sauvallaan. Tempun tarkoituksena on korostaa parlamentin hallitsijasta riippumatonta asemaa.

"Mustasauva" eli parlamentin virkamies.
Parlamentin virkamies eli "mustasauva" joutuu anomaan ylähuoneen oven avaamista kolme kertaa koputtamalla.UK Parliament

Kun alahuoneen ja ylähuoneen välinen ovi viimein on avattu, saapuvat alahuoneen jäsenet ylähuoneen puolelle kuuntelemaan hallitsijan sanoja. Jopa pääministeri ja muut puoluejohtajat joutuvat kuuntelemaan puheen seisoen ovensuuhun ahtautuneen parlamentaarikkojoukon puristuksessa.

Poliitikot seisovat ylähuoneessa kuuntelemassa puhetta.
Pääministeri ja muut nimekkäät poliitikot joutuvat kuuntelemaan kuningattaren puheen seisaaltaan.UK Parliament

Puheen päätyttyä parlamentaarikot palaavat alahuoneeseen keskustelemaan juuri kuulemastaan hallituksen ohjelmasta.

Traditiot ovat pysytelleet samanlaisina ainakin 1700-luvun lopusta lähtien. Ainakin yhtä perinnettä on noudatettu 1600-luvun alusta lähtien. Ennen hallitsijan puhetta parlamenttitalon kellari tutkitaan ruudin varalta. Näin on tehty vuoden 1605 ruutisalaliiton paljastumisesta lähtien.

Ylähuoneen esittelyvideo (siirryt toiseen palveluun) parlamentin internetsivuilla.