1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muurahaisen hälytyserite voi houkutella parven sähkölaitteeseen

Sisätiloihin tunkeutuvat muurahaiset etsivät ruokaa. Toisaalta murkkuparven kerääntyminen outoon paikkaan saattaa johtua hätääntyneen hyönteisen hälytyskemikaaleista. Näin voi esimerkiksi käydä, kun ensimmäiseksi kaapelikelaan suunnistanut muurahainen saa pienen sähkötällin.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

Yksi varma kevään ja alkavan kesän merkki on muurahaisten ilmaantuminen sisätiloihin. Muurahaiset ovat tuttuja vieraita etenkin keittiössä. Joskus niitä saattaa kuitenkin kerääntyä varsin merkillisiinkin paikkoihin. Esimerkiksi Yle Satakunnan keittiössä muurahaisia kiinnostaa erityisesti kahvikeittimen ajastin.

Dosentti Heikki Helanterän mukaan muurahaisilla on tapana tutkia kaikki mahdolliset kolot. Ajastimessa sen korkeampi lämpötila voi vetää niitä puoleensa.

– Siinä voi käydä niin, että ensimmäinen muurahainen on saanut sähköiskun ja alkaa hermostuneena erittää hälytyskemikaalia, joka puolestaan houkuttelee paikalle muita muurahaisia.

Hermostunut yksilö käynnistää ketjureaktion

Koko yhteisö joutuu hälytystilaan. Näin käy myös, jos joku sörkkii muurahaispesää.

– Monet lajit reagoivat uhkaavaan tilanteeseen samalla tavalla. Muut reagoivat stressaantuneen lajitoverin hälytyssignaaliin ja tulevat katsomaan, mistä on kyse.

Sisätiloihin muurahaisia houkuttelee ensisijaisesti toive ruuasta.

– Kun ulkoa ei löydy mitään syötävää, ne hakevat sitä sisätiloista. Jos sieltäkään ei löydy mitään, ne kyllä häipyvät ennemmin tai myöhemmin.