Tilastokeskus: Kuluttajien usko talouteen on vahvinta neljään vuoteen

Vastaavissa lukemissa oltiin keväällä 2011. Vastaajien uskoivat Suomen talouden kohenemiseen, mutta eivät yhtä paljon omaan talouteensa.

talous
Mies ostoskärryjen kanssa.
Yle

Ihmisten luottamus talouteen parani toukokuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli 15,5. Huhtikuussa lukema oli 11,4 ja maaliskuussa liki sama, 11,2.

Tilastokeskuksen mukaan luottamus talouteen oli yhtä vahvaa viimeksi keväällä 2011. Esimerkiksi vuosi sitten luottamusluku oli 8,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,9.

Vastaajien odotukset Suomen taloudesta, yleisestä työttömyydestä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista kohenivat toukokuussa verrattuna huhtikuuhun. Neljäs osa-alue kyselyssä ovat odotukset kuluttajan omasta taloudesta, ne huononivat hieman: 27 prosenttia luotti taloutensa kohenevan, vuosi sitten luku oli melko sama, 22.

Näkemykset työttömyydestä ovat yhä synkkiä, vaikka vastaukset olivat myönteisempiä kuin ennen.: 36 prosenttia vastaajista arvioi työttömyyden yleistyvän seuraavan vuoden aikana. Huhtikuussa näin ajatteli 42 prosenttia ja vuosi sitten 47 prosenttia vastaajista.

Sen sijaan Suomen talouteen vastaajat uskoivat viimeksi näin paljon helmikuussa 2011. Nyt 42 prosenttia vastaajista ajatteli Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Huhtikuussa näin ajatteli 33 prosenttia vastaajista. Vuosi sitten toukokuussa luku oli 34.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin haastateltiin toukokuussa noin 1 300 Suomessa asuvaa ihmistä.