Luottamus korkealla Sotkamon hopeakaivoksen avaamiseen: "Emme me muuten olisi laitosta ostaneet"

Sotkamoon tekeillä olevalle hopeakaivokselle aiotaan hankkia rikastamo Ruotsissa konkurssiin menneeltä kaivokselta. Rikastamoa ei kuitenkaan siirretä Sotkamoon ennen kuin kaivoshankkeen lopullinen rahoitus on varmistunut.

Kotimaa
Sotkamo Silverin kaivosalue Sotkamossa.
Hopeakaivoksen aluetta Sotkamossa. Kuva vuodelta 2012.Sotkamo Silver

Sotkamoon hopeakaivosta perustava Sotkamo Silver on tehnyt aiesopimuksen rikastamon hankkimisesta konkurssipesältä Ruotsista.

Lappland Goldminers Sorsele AB perusti sinkki-, lyijy- ja kultakaivosta Pohjois-Ruotsin Sorselen kuntaan, mutta hanke kaatui kannattamattomana vuoden 2013 lopulla. Nyt Sotkamo Silver on hankkimassa itselleen kaivokselta jäänyttä rikastamoa, ja lopullinen selvitys hankinnasta valmistuu kesäkuun loppuun mennessä.

– Rikastamo on valmis ja sillä on ajettu lähinnä koeajoja. Laitteet ovat osittain uusia ja osittain kunnostettuja. Joudumme hieman itse täydentämään rikastamoa, sillä Sorselessa Blaikenin kaivoksella oli tarkoitus tehdä kahta tuotetta, ja meillä tuotteita on kolme, kertoo Sotkamo Silverin toimitusjohtaja Timo Lindborg.

Sotkamo Silverin on tarkoitus aikanaan tuottaa hopea-kulta-lyijyrikastetta, hopea-sinkkirikastetta ja hopea-pyriitti-rikastetta.

Hopeakaivoksen perustamisrahoitusta odotetaan syksyllä

Sotkamon hopeakaivoksen aloitus on enää lopullista investointipäätöstä vaille valmis. Arvioitu aloittamisinvestoinnin rahasumma on edelleen noin 30 miljoonaa euroa.

Rikastamo on valmis ja sillä on ajettu lähinnä koeajoja.

Timo Lindborg

Rikastamon laitteineen ja rakennuksineen saa konkurssipesältä merkittävästi edullisemmin kuin suoraan markkinoilta, arvioi Lindborg.

– Lopullinen kustannus selviää, kunhan rikastamo on aikanaan purettu, siirretty ja koottu Sotkamossa uudelleen. Joka tapauksessa, ostettuamme tämän rikastamon konkurssipesältä, on rikastamoinvestointi merkittävästi edullisempi kuin uutena ostaminen.

Lindborg on luottavainen lopullisen rahoituksen saamisesta.

– Meillä on näkemys, että saamme lopullisen rahoituksen syksyllä kasaan. Emme me muuten olisi laitosta ostaneet.