Huvipuistolaitteet testaavat tasapainoaistia – Katso video Pohjois-Euroopan hurjimman vuoristoradan kyydistä

Tasapainoaisti ratkaisee sen, kuinka hyvin ihmisen elimistö kestää huvipuistolaitteita. Lasten kestävyys on usein paljon aikuista parempi. PowerParkin uusi vuoristorata Junker laittaakin vatsan ja pään kestävyyden koetukselle.

Kotimaa
Kuva Alahärmän Powerparkin uusimmasta vuoristoradasta
Kuvaus: Pasi Takkunen/Yle

Huvipuistoista haetaan pyöritystä, kieputusta, nopeita nousuja ja äkkipysähdyksiä. Kieputtavat ja kallistuvat laitteet eivät kuitenkaan sovi kaikkien päille ja vatsoille. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kaija Kuurila-Svahnin mukaan syynä on tasapainoaisti.

Tasapainoaistin tarkoituksena on kertoa meille, millaisessa liikkeessä olemme ja mikä on päämme asento. Hyvä tasapaino syntyy sisäkorvan tasapainoelimen, silmien ja nivelten asentotuntoa välittävien ääreishermojen yhteistyöstä. Huvipuistolaitteet laittavatkin erikoisilla liikeradoillaan aistit koetukselle.

Lapsi kestää enemmän kuin aikuinen

Siinä missä lapsi saattaa innokkaasti mennä laitteesta toiseen, voi aikuinen tulla pahoinvoivaksi jo ensimmäisestä kieputuksesta.

– Lapsi saattaa nauttia kieputuksesta, mutta aikuiselle joka ikinen kieputus saattaa tuntua pahemmalta ja pahemmalta. Aikuinen saattaa tulla sieltä laitteesta oksentavana ja lapsi tulee vain iloisena hymy huulilla, Kuurila-Svahn kertoo.

Mitään tiettyä ikää ei ole, milloin tasapainoaisti alkaisi vaikuttamaan huvipuistolaitteissa kestävyyteen. Kuurila-Svahnin mukaan tämä on yksilöllistä, sillä moni aikuinen saattaa nauttia vielä ikäihmisenäkin vauhdikkaista laitteista. Pahoinvointia voi ehkäistä ottamalla matkapahoinvointiin tarkoitettua lääkettä.

– Se lamaa meidän tasapainojärjestelmää siinä määrin, että se ei tunnu yhtä pahalta. Tai ainakin se pahoinvointi jää pois tai heikkenee huomattavasti, Kuurila-Svahn kertoo.

Junker kulkee yli 100 km/h

PowerParkin huvipuiston kuudetta ja uusinta vuoristorataa Junkeria markkinoidaan Pohjois-Euroopan hurjimpana vuoristoratana. Vaikka radalla on pituutta 860 metriä, taittuu matka alle minuutissa. Siinäkin ajassa pää ehtii mennä pyörälle. Huvipuiston tekninen päällikkö Petri Sariola on ehtinyt kokeiilla laitetta jo muutaman kerran.

– Ensimmäisellä kertaa tottakai ihmisiä jännittää, mutta toisella kertaa pystyy paljon luontevammin olemaan kyydissä, Sariola kertoo.

Huippunopeus vuoristoradassa nousee yli 100 km/h ja laitteessa koetaan jopa 4,5 G:n voimat. Kiihtyvyydeltään Junker vastaa formula-autoa, sillä sen vauhti kiihtyy nollasta sataan alle kahdessa sekunnissa.

Aivan pienet lapset eivät pääse uuden laitteen vauhdista nauttimaan, sillä laitteeseen pääsevät vain yli 130 cm pitkät henkilöt.

Saksalaista tarkkuutta

Junkerin rakennustyöt aloitettiin viime syksynä. Perustusten jälkeen paikalle tuotiin noin 70 rekallista eli 400 000 kiloa vuoristoradan osia Saksasta. Varsinainen rakennustoiminta kesti kolmisen kuukautta ja sittemmin laitetta on testattu kuukauden verran. Testiajoja on tehty noin kaksi tuhatta.

- Testaukset ovat sujuneet hyvin. Se on ollut sellaista saksalaista millin tarkkaa touhua, että välillä itsekin on jo tuntunut siltä, että mennäänkö tässä äärimmäisyyksiin, mutta nyt se on turvallinen ihmisille tulla kyytiin, vakuuttaa huvipuiston tekninen päällikkö Petri Sariola.