1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Keittiömestarin neuvo: Näin mittaat grillin oikean lämmön kynsilläsi

Keittiömestari Heikki Salonen on on kunnostautunut ruoanlaiton alalla ja ollut kehittämässä sekä välineistöä että ruokatarvikkeita grillaukseen. Tänä kesänä mestarin grillissä pyörivät suuret vartaat.

ilmiöt
Keittiömestari Heikki Salonen grilliensä äärellä.
Keittiömestari Heikki SalonenTimo Ikonen / Yle

Keittiömestari Heikki Salonen on grilliensä äärellä enemmän kuin kotonaan. Miehen takapihalla on työvälineitä joka lähtöön. Terassilla on muun muassa kaksi suurehkoa kaasugrilliä, iso puugrilli, sähkösavustimia ja onpa pihan reunalla tiilistä kasattu perinteinenkin nuotiopaikka.

Kotigrillaajan ei tarvitse säikähtää listan pituutta, sillä keittiömestarin mukaan yksikin riittää.

– Kyllä se aika hyvin riittää, mutta lisävarusteita kannattaa olla. Muun muassa parila ja jonkinlainen ritilä pitää ainakin olla, Salonen heittää.

Kaasugrillit suosiossa – savustimellakin tulee hyvää

Keittiömestari Heikki Salonen on ilahtunut siitä, että savustimia löytyy kesäkeittiöistä aiempaa useammin.

Puulastuja savustimen purupellillä.
Timo Ikonen / Yle

– Nyt ihmiset ovat huomanneet miten helppoa savustaminen on. Possunfilettä tai lohta sinne. Tai vaikka kokonainen possun niska.

Yhden vinkin Salonen heittää heti kättelyssä.

– Savustaessa musta savu pitää laskea pois, muutoin höyry tiputtaa sitä ruoan päälle ja mausta tulee kitkerä.

Isot ruoat kesähitti?

Tämän kesän trendiksi Salonen heittää isot vartaat. Keittiömestarin omassa vartaassa pyörii muun muassa kahdeksan kilon kokoinen härän ulkofile. Kotikokille Salonen heittää muutaman vinkin vartaan tekoon.

– Kuivataan lihan pinta. Sen ei tarvitse olla huoneenlämpöistä välttämättä, vaikka kaikki aina katsoo reseptistä tätä lämpötilaa.

– Öljytään pinta ja parila. Parilalla paistetaan pinnat kiinni ja sitten napataan avotulelle ja pyöritetään. Mausteeksi suolaa ja pippuria. Suolaa saa laittaa aika paljon.

– Yksinkertaisilla mausteilla liikkeelle. Ettei peitetä tuotteen makua liikaa. Marinadikin pitää muistaa poistaa pinnalta, ettei se pala kiinni.

Kerro grillille nimesi ja selvität oikean lämpötilan

Grillin oikea lämpötila on myös tärkeä. Keittiömestari heittää pari vinkkiä oikean lämmön löytämiseen.

– Esimerkiksi hiilloksen lämmön voit testata laittamalla käden ruoan tasolle ja sanot rauhallisesti etunimen ja sukunimen. Jos joutuu sanomaan vielä tyttönimenkin, ennen kuin polttaa, niin sitten hiillos on kesken.

Tarkempi tapa testata lämpö on niin sanottu kynsituli.

– Ennen vanhaan lämpö testattiin niin, että laitetaan sormenpäät ja kynnet yhteen. Sitten pyöritellään hiilloksen päällä. Silloin pitäisi polttaa kynsiä, mutta ei sormia.

Kynsitulilla lämpö on noin 150 astetta.

Lue seuraavaksi