Satavuotiasta Bollista ei ikä paina

Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva Töölön pallokenttä, eli Bollis, on ikäisekseen vetreässä kunnossa. Kenttä täyttää tänä vuonna 100 vuotta, mutta siellä pelataan edelleen aktiivisesti jalkapalloa.

Kotimaa
Italian ja Unkarin välinen jalkapallo-ottelu Bolliksella vuonna 1952.
Italian ja Unkarin välinen jalkapallo-ottelu Bolliksella vuonna 1952.Suomen Urheilumuseo

Töölön pallokenttä on ahkerassa käytössä. Vaikka kenttä on pääasiassa jalkapalloilijoiden käytössä, järjestetään pallokenttään kuuluvalla tekonurmella muun muassa liikuntatunteja.

Alppilan yläasteen yhdeksäsluokkalaiset ovat käyttäneet kenttää koko yläkoulun ajan. Lukuvuoden viimeinen liikuntatunti kului pesäpallon parissa. Bollis saa nuorilta paljon kiitoksia.

– Kentällä on minuun suuri vaikutus. Käyn täällä melkein joka päivä kavereiden kanssa pelaamassa jalkapalloa. Kenttä on aina vapaana, ja täällä on kiva olla, Alppilan yläasteen yhdeksäsluokkalainen Halef Altug kertoo.

Vuonna 1915 avattu Töölön pallokenttä oli Suomen ensimmäinen kunnollinen jalkapallon pelaamiseen tarkoitettu nurmikenttä.

Vuoden 1952 Helsingin olympialaisten yhteydessä Töölön pallokentällä pelattiin yhteensä viisi jalkapallo-ottelua, muun muassa Unkari–Jugoslavia. Katsomossa istui tuolloin myös pallopojaksi päässyt Martti Nuutinen.

– Unkari–Jugoslavia oli olympiastadionilla. Olin katsomassa, kun Unkarin Puskás ratkaisi koko homman, Nuutinen sanoo.

”Hyvää syntymäpäivää kenttä!”

Martti Nuutinen on ollut Töölön pallokentän kanssa tekemisissä yli 70 vuoden ajan. Nuutisen ensimmäinen kosketus pallokenttään tapahtui vuonna 1943, kun isä vei seitsemänvuotiaan Nuutisen katsomaan C-junioreiden ottelua.

– Ottelun ikäraja oli 14 vuotta. Pelaajat eivät saaneet joukkuetta kasaan, joten isä kehotti minua menemään pelaamaan, jotta ottelu saataisiin käyntiin. Isä sanoi, että jos joku tulee lähelle, niin väistä, Nuutinen kertoo.

Pallokentän kaksi nurmikenttää ja neljä tekonurmikenttää ovat ahkerassa käytössä. Vanhinta nurmikenttää käyttää muun muassa HJK:n edustusjoukkue. Viereen on vuosikymmenten aikana tullut muun muassa vuonna 1938 avattu olympiastadion ja vuonna 2000 avattu Sonera Stadium.

Tänään julkaistiin Erkki Alajan teos Bollis – Töölön pallokentän 100 vuotta, joka kertoo pallokentän historiasta.

Nuoret toivovat 100-vuotiaalle kentälle pitkää ikää.

– Hyvää syntymäpäivää kenttä! Toivottavasti olet tässä vielä sata vuotta, Alppilan yläasteen yhdeksäsluokkalainen Jukka Blomroos sanoo.