Kaakaota tuttipulloon ja yöunille – vanhemmat ulalla lasten hampaiden hoidosta

Suomalaisten lasten suunterveys on tällä hetkellä huonolla tolalla ja vielä kehnompaan suuntaan menossa, sanoo hammaslääkäri Aleksi Kurth.

terveys
Lapinlahden hammashuollon suuhygienistit valistivat Matin ja Liisan koulun oppilaita suun ja hampaiden terveydestä. Koulun kolmannen kerroksen aulaan oli laitettu esille tuhdit kattaukset tietoa.
hampaiden hoidon valistuskuvaMarianne Mattila / Yle

Hammaslääkäri Aleksi Kurth jakoi maanantaina Facebookissa järkyttävän kuvan alle kouluikäisen lapsen kellastuneesta ja mädästä purukalustosta. Tapauksessa osa pienen potilaan hampaista päädyttiin poistamaan, sillä niiden pelastamiseksi ei ollut enää mitään tehtävissä. Kuvan yhteyteen Kurth kirjoitti seuraavanlaisen päivityksen.

Lapset haluavat mehuja ja karkkia. Lapset eivät aina halua pestä hampaitaan. Onko meidän vanhempien tehtävä myötäillä lapsen haluja, vai olla vanhempia ja tehdä asioita, jotka ovat lapsen parhaaksi?

Vastaavat näyt ovat lisääntyneet hammaslääkäreissä, vaikka ne eivät jokapäiväisiä olekaan. Kurth uskoo, että vanhemmilla ei ole tarpeeksi tietoa lasten hampaiden hoidosta, eikä aina jaksamistakaan. Sokeripitoiset herkut ja ruuat ovat hampaiden harjaamattomuuden kanssa katala yhdistelmä.

– Sellaistakin tapahtuu, että lapsi opetetaan nukkumaan yöunille tuttipullon kanssa, jossa on kaakaota tai muuta sokeripitoista juotavaa, hammaslääkäri ihmettelee.

Maitohampaan poistaminen voi johtaa monenlaisiin ongelmiin. Kun hampaat reikiintyvät, koko suun bakteerikanta muuttuu tautia aiheuttavaksi ja karies voi siirtyä myös uusiin hampaisiin.

– Koska hampaat vaihtuvat vähän limittäin, vanha bakteerikanta pysyy suussa. Jos maitohammas joudutaan poistamaan, se ei ole myöskään pitämässä tilaa pysyville hampaille.

Yksinkertaiset keinot purevat

Kurth korostaa vanhempien vastuuta lasten hampaiden hoidossa. Lapsi ei itse vastaa suunsa hyvinvoinnista.

– Se on hirvittävän laaja kavalkadi, millä lailla sokeria voidaan lapsille antaa. Reikiintyessään hampaat ovat todella kipeät, ja kukaanhan ei halua omalle lapselleen aiheuttaa kipua.

Lapsi olisi hyvä opettaa harjaamaan jo ikenet aamuin illoin vanhemman sylissä.

Aleksi Kurth

Terve suu kestää noin viisi happohyökkäystä päivässä. Siksi säännöllinen ateriarytmi olisi hampaiden kannalta tärkeää. Kurth kehottaa vanhempia opettamaan lapsensa säännölliseen hampaiden hoitoon jo ennen ensimmäisenkään maitohampaan puhkeamista.

– Lapsi olisi hyvä opettaa harjaamaan jo ikenet aamuin illoin vanhemman sylissä. Sitten opetellaan terveellinen ruokailurytmi, eli ei napostella ruokien välillä. Janojuomaksi vesi ja ruokajuomaksi maito, niin suuhun tulee paljon vähemmän happohyökkäyksiä.

– Jos herkkuja nauttii, se on hyvä tehdä ruokailun yhteydessä, jolloin happohyökkäys on muutenkin käynnissä., Kurth lisää.

Aleksi Kurthin Facebook-päivityksestä kertoi ensimmäisenä Radio Nova.