1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheen tontti täynnä kyitä – näin niistä päästiin eroon (video)

Pelko ja viha kyykäärmeitä kohtaan istuu syvällä suomalaisissa, sanoo luontoasiantuntija Urpo Koponen. Viime vuosina hän on auttanut pyhtääläistä Longan perhettä siirtämään tontiltaan suuren määrän kyitä. Suomi on edelleen ainoa länsieurooppalainen maa, jossa kyytä ei ole vielä rauhoitettu.

Luontoasiantuntija Urpo Koponen poistaa omakotitalotontilta kyykäärmeitä Pyhtäällä
Luontoasiantuntija Urpo Koponen on viime vuosina auttanut pyhtääläistä Longan perhettä siirtämään yli 20 kyykäärmettä pois tontilta.

Janne Lonka asuu vaimonsa, kahden lapsen ja kahden koiransa kanssa Pyhtään Siltakylässä. Perhe aloitti omakotitalon rakennustyöt kuutisen vuotta sitten, eikä tuolloin ollut tiedossa, että tontilla asustaa runsaasti kyykäärmeitä. Pesä löytyi kuitenkin vasta muutaman vuoden kuluttua.

– Löysimme muutamia käärmeitä, mutta ajattelimme niiden siitä häviävän. Aloin jo vähän huolestua, kun määrä vain lisääntyi vaikka tontilla oli touhuttu kaikenlaisilla koneilla, kertoo Janne Lonka.

Käärmeitä tavattiin esimerkiksi lasten leikkimökistä, pihapiiristä ja koiratarhasta. Matelijoiden tappamisen sijaan Lonka päätti turvautua luontoasiantuntija Urpo Koposen apuun. Koponen on maan johtavia kyykäärmeiden tuntijoita, ja hän on siirtänyt useita pesiä turvallisesti asuinalueilta muualle.

– Käärmeitä ei sinänsä tarvitse pelätä, mutta ei ne oikein sovi lapsiperheen ja koirien pihapiiriin. Lapsia on ohjeistettu niin, että pitkään heinikkoon ei ole menemistä ja jos jossain liero liikahtaa, pitää kertoa heti äidille ja isälle.

Suomalaisten kyyviha istuu tiukassa

Lonka on vuosien mittaan kerännyt käärmeitä ämpäriin ja Urpo Koponen on siirtänyt niitä asumattomille seuduille. Kaikkiaan 24 käärmettä on viety pois, ja keskiviikkona Koponen siirsi pesän viimeiset yksilöt muualle.

Ei tarvitse opettaa lapsille, miten eläimiä teurastetaan. Se on kyseenalaista kasvatusta mielestäni

Urpo Koponen

– Kyy viettää koko elämänsä puolentoista kilometrin suuruisella alueella, joten kun sen siirtää riittävän kauas, ei se tule enää takaisin. Haarakepillä se on helppo ottaa kiinni, siirtää sankoon ja viedä asumattomille seuduille. Ei tarvitse opettaa lapsille, miten eläimiä teurastetaan. Se on kyseenalaista kasvatusta mielestäni, sanoo Koponen.

Koposella on tiedossa kaksi talvehtimispaikkaa, jonne hän käärmeitä vie. Hän on vuosikaudet kampanjoinut kyyn rauhoittamiseksi Suomessa. Muissa länsieurooppalaisissa maissa rauhoituspäätös tehtiin jo 80-luvun alussa.

– Käärmeitä inhotaan, pelätään ja vihataan. Se on syvässä suomalaisissa. Kannattaa muistaa, että käärmeet pitävät esimerkiksi hiiri- ja myyräkannat kurissa, muistuttaa Koponen.