Vuosien pähkäilylle viimeinkin loppu – Lahden taidemuseo Aikuiskoulutuskeskukseen?

Lahden Taidemuseota sovitellaan Aikuiskoulutuskeskukseen. Asiaa on selvitetty osana sivistystoimialan ja tilakeskuksen koulujen ja päiväkotienkin sijoittelua koskevaa tarkastelua. Kaupunginmuseo suhtautuu myönteisesti taidemuseon muuttosuunnitelmiin.

kulttuuri
Lahden taidemuseo toimii Vesijärvenkadulla.
Katariina Luoma / Yle

Lahden Paavolaan on muodostumassa Lahden mittapuussa suuri kulttuurikeskittymä. Näin käy, jos suunnitelmat Lahden taidemuseon siirtämisestä Aikuiskoulutuskeskukseen toteutuvat.

Lahden taidemuseota on soviteltu vuosien saatossa paikkaan jos toiseenkin. Museojohtaja Timo Simainen muistelee, että ehdolla on ollut kymmenkunta sijoitusvaihtoehtoa.

– Siitä on puhuttu ihan liian kauan. Tähän Aikuiskoulutuskeskukseen suhtaudun vakavasti, koska se olisi lähin mahdollisuus saada taidemuseolle uudet tilat, sanoo museojohtaja Timo Simanainen.

Sisäpihalle puuveistoksia

Selvittelyssä on ollut lähes koko Aikuiskoulutuskeskuksen muuntaminen taidemuseon käyttöön. Tilaa museo saisi lähes 7 000 neliömetriä. Silti epäilyjäkin tilojen soveltuvuudesta museokäyttöön on ollut.

– Aluksi pidin ongelmallisena sitä, että tilat ovat liian matalat. Tarvitsemme taidemuseoon 6–7 metrin korkuisen tilan ja arkkitehdit löysivät tähän ratkaisun. Museo suhtautuu nyt hyvin myönteisesti suunnitelmaan, jatkaa museojohtaja Simanainen.

Ajatuksena on perusnäyttelyjen järjestäminen matalammissa tiloissa. Vaihtuvat näyttelyt pidettäisiin sen sijaan korkeissa tiloissa. Aikuiskoulutuskeskuksen sisäpihalle on hahmoteltu paikkaa kuvataitelija Mauno Hartamanin suurikokoisille puuveistoksille.

– En halua, että Hartman unohdetaan. Hän on kuvanveiston kärkinimi Suomessa edelleen ja haluaisin lahtelaisten olevan ylpeitä alueella vaikuttavasta taitelijasta, perustelee Simanainen.

– Julistemuseo on jäänyt myös lapsen kenkiin. Emme ole pystyneet kehittämään sitä ja haluaisin julistemuseota esille enemmän. Aikuiskoulutuskeskus tarjoaisi julistekokoelmille hyvät perusnäyttelytilat, toteaa museojohtaja Simanainen.

Huonekaluista Lahteen uusi museobrändi?

Museon visioissa siintää Lahteen myös huonekalumuseo. Lahdessa on toiminut jo pitkään Huonekalumuseosäätiö, ja uusi museopaikka olisi samalla mahdollisuus tuoda esiin vanhoja huonekaluja. Samoin Lahteen siirtynyt Muovimuseo kaipaa tilaa, jota löytyisi Aikuiskoulutuskeskuksesta.

– Iso paketti tässä on kyseessä. Jännityksellä odotetaan miten tämä etenee. Lahden on brändättävä museonsa menestyäkseen, jatkaa Simanainen.

Tilakeskuksessa Aikuiskoulutuskeskuksen muuntamista museokäyttöön pidetään edullisempana kuin kokonaan uuden taidemuseon rakentamista.

Silti sekin on vielä pohdinnassa. Ajatusta Ranta-Kartanon museokorttelista ei ole kokonaan unohdettu.

– Pidän epätodennäköisenä, että nopealla aikataululla Ranta-Kartanon museosuunnitelmat etenevät, epäilee museojohtaja Timo Simanainen.