Huhtasieni haastaa helppoudellaan korvasienen – herkku voi piilotella omassa pihassa

Korvasienien kanssa saa olla tarkkana, mutta tämä aika vuodesta tarjoaa helpompaakin sieniherkkua. Huhtasieni on myrkytön eikä vaadi keittämistä. Harrastajat toivovat ihmisten löytävän tämän hetkellisen ilon.

Huhtasieniä ruohon keskellä. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kokkolalaiset sieniharrastajat Timo Virolainen ja Terho Taarna uskovat, että kartiohuhtasieni on jo sienten ystäville tuttu. Syytä olisi, sanoo Taarna:

– Kartiohuhtasieni on hyvä ja syötävä. Se on korvasientä helpompi käsitellä, koska ei tarvitse keittämistä eikä ole myrkyllinen.

Myös Virolainen nostaa ensimmäiseksi myrkyllisestä korvasienestä erottavaksi tekijäksi huhtasienen helppokäyttöisyyden. Muitakin eroja löytyy:

– Huhtasieni on korvasientä kumimaisempi, miedompi ja siinä on hienostunut, keväinen maku.

Sesonki on lyhyt

Huhtasieniä on monenlaisia, mutta todennäköisimmin vastaan tulee kartiohuhtasieni.  Huhtasienet kasvavat usein paikoilla, joihin on lisätty kuorikatetta, kuten pihoilla. Metsissä niitä voi nähdä esimerkiksi palopaikoilla. Samoista paikoista niitä ei Taarnan mukaan kannata peräkkäisinä vuosina etsiskellä.

Huhtasienten aika on koulun päättymisen tienoilla, eikä kausi ole kovin pitkä, korkeintaan muutaman viikon.

Timo Virolainen ja Terho Taarna tutkivat huhtasieniä Kokkolan keskustassa. Kuva: Minna Mustonen / Yle

Kartiohuhtasieni on yleensä noin 10-senttinen ja kartiomainen. Lakki on ruskea, sävy vaihtelee.

– Pinnalla on lokeroita, jalka on vaalea ja ontto, itse asiassa koko sieni on ontto halkaistaessa. Pitkittäisharjuja on lakissa jalan tyvestä lakin kärkiosaa kohti, kuvailee Terho Taarna.

Timo Virolainen valmistaa huhtasienet yksinkertaisesti: käytössä on niiden kanssa vain suolaa ja voi-öljyseos. Hän säilöö huhtasienet kuivaamalla, sillä pitää sientä lian arvokkaana suolattavana säilöttäväksi.

Virolainen toivoo ihmisten löytäneen keväisen herkun:

– Toivottavasti! Kerätkää ihmeessä pihoilta talteen ja pannulle. Senhän voi laittaa lisukkeeksi mihin tahansa.