Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen ohje hallitusneuvottelijoille: pilkkokaa maa- ja metsätalousministeriö

Entinen ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen pitää järjettömänä hallitusneuvotteluissakin esille tullutta ajatusta ympäristöministeriön lakkauttamista tai siirtämistä toiseen ministeriöön. Pietikäisestä paljon järkevämpää on pilkkoa maa- ja metsätalousministeriö kolmen muun ministeriön alaisuuteen.

Kotimaa
Sirpa Pietikäinen
Ville Välimäki / Yle

Maan kolmas ympäristöministeri ja nykyinen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen tietää, mistä ympäristöministeriön lopettaminen nousee aika-ajoin esille.

– Meillä on vieläkin pienenevä, mutta vannoutunut osa ihmisiä, jotka näkevät ympäristöasioista huolehtimisen turhana puuhana, ikään kuin persiljana leivän päällä. Sitten on ryhmä, jolla on asennevastarinta ympäristönsuojelua vastaan, vähän samalla tavalla kuin joillain poliittisilla ryhmillä on maahanmuuttajia kohtaan.

– Ympäristöministeriön lopettaminen kuulostaa yhtä fiksulta asialta kuin se, että lopetetaan sosiaali- ja terveysministeriö ja liitetään sen tehtävät työ- ja elinkeinoministeriöön, koska onhan soteministeriössäkin elinkeinotoimintaa.

Ympäristöministerille voidaan sälyttää muitakin tehtäviä

Viimeisten tietojen mukaan ympäristöministeriö saa säilyä, mutta ministerille tulee tehtäviä muista ministeriöistä. Sirpa Pietikäinen pitää tätä täysin sopivana.

Meillä on vieläkin pienenevä, mutta vannoutunut osa ihmisiä, jotka näkevät ympäristöasioista huolehtimisen turhana puuhana.

Sirpa Pietikäinen

– Onhan ympäristöministerillä aiemminkin ollut muita tehtäviä, muun muassa kehitysyhteistyöasiat. Alun perin ympäristöministerin alaisuuteen kuuluivat myös kaavoitus- ja rakentamisasiat, mikä oli järkevää. Kuuluhan maankäytön suunnittelu ihan keskeisesti ympäristöpolitiikkaan.

– Toisaalta ympäristöministerin tehtävä on kuitenkin ehkä kansainvälisin ja työllistävin. Siksi siihen ei voi kovin laajoja kokonaisuuksia liittää, jotta ministeri pystyy hoitamaan tehtävänsä, pohtii Pietikäinen.

Maa- ja metsätalousministeriö voisi mennä

Sirpa Pietikäinen toistaa aikaisemminkin esittämänsä asian: maa- ja metsätalousministeriö voidaan lopettaa ja sen asiat hoitaa muissa ministeriöissä.

– Ruoan turvallisuus- ja terveyskysymykset voidaan hoitaa sosiaali- ja terveysministeriössä, maa- ja metsätalouden elinkeinoasiat työ- ja elinkeinoministeriössä kuten muidenkin elinkeinojen edistämisasiat. Luonnonvara-asiat voitaisiin siirtää puolestaan ympäristöministeriöön. Se olisi hallinnollisestikin järkevää ja toimivaa.

Pietikäinen toki tietää itsekin potkivansa vakiintuneita käsityksiä vastaan.

– Nämä historialliset traditiot ovat valtavan voimakkaita ja vahvoja. Sen takia hallinnon uudistuminen tällä alalla lienee vielä hankalampaa kuin soteuudistuksen tekeminen, naurahtaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.