Näkökulma: Näkymättömät miehet nukahtavat minne sattuu

Miehen suuntavaisto lakkaa toimimasta, kun ikää kertyy päälle viidenkymmenen. Ainakin oma sänky on pahasti hakusessa, kirjoittaa näkökulmassaan Ulla Ylönen.

Ei siitä ole kuin reilutparikymmentä vuotta, kun minä ja ikätoverini naureskelimme hopeaseksille. Hopeaseksihän on sitä, että maataan käsi kädessä sängyssä vierekkäin yöpuvut päällä ja mielellään peiton alla.

Vielä kaukaisemmalta vaikutti ajatus erillisistä makuuhuoneista. Joidenkin vanhemmilla oli sellaiset, mutta että omalle kohdalle – ei nyt sentään!

Vaan niin se vaan menee, että venyvistä välimatkoista tulee iltapuulle vääntäytyvien yli viisikymppisten todellisuutta. Omalle petipuoliskolleen köllähtänyt vaimo haroo illasta toiseen tyhjää, ja ihmettelee, onko sängyn toiselle puoliskolle muuttanut näkymätön mies.

Ei ole muuttanut. Se oma, näkyvä puoliso on sen sijaan löytänyt mukavamman makuupaikan jostain muualta samasta rakennuksesta.

Tuttavapiiristä koottujen havaintojen perusteella aviomiesten suosikkinukkumapaikka on olohuoneen sohva. Sen mukavuus voittaa parisängyn anatomisesti oikein muotoillun tai painon mukaan valitun patjan. Sohvan vetovoiman kruunaa televisiovastaanotin, josta kuuluvaan tasaiseen papatukseen on mukava nukahtaa.

Ja mitä isompi huusholli, sitä enemmän näkymättömät miehet löytävät vaihtoehtoja. Yksi jos toinenkin uuvahtaa takkahuoneen varavuoteeseen tai autotallin nurkassa lötköttävään sohvanraatoon. Ääritapauksissa makuupaikaksi kelpaa jopa saunan pukuhuoneen penkki.

Kun vaimo sitten ääneen ihmettelee, että mikä siinä omassa sängyssä on vikana, niin tässäpä yleisimmät selitykset:

• vuorotyöläinen ei halua herättää vaimoa töihin lähtiessä/ töistä tullessa

• makuuhuoneessa ei ole telkkaria

• sohvalla nukuttaa paremmin

• sie kuorsaat/ mie kuorsaan

• sie pyörit/ mie pyörin

• en jaksa könytä unissani yläkertaan/alakertaan

• pitää saada nukkua siinä, mihin nukahtaa

Viimeisten tietojen mukaan Matti Nykänenkin on liittynyt näkymättömien miesten alati laajenevaan joukkoon. Syynä on kuulemma kipeästä kädestä johtuva oikean asennon hakeminen. Ja se, ettei hänkään halua häiritä vaimon yöunta.