1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattiin opiskeleva, tutkintoa ei tarvitse kiirehtiä kevääksi – "Työnantajat kehuvat ympärivuotista valmistumista"

Kevääseen on ladattu paljon odotuksia ja traditioita lähinnä ylioppilaiden juhlana. Ammattiin valmistuvalle ajankohdalla ei sen sijaan ole niin suurta merkitystä, ja se voi olla työmarkkinoiden etu.

Kotimaan uutiset
Parturikampaajiksi valmistuneet Minna Tahvanainen, 21, Anu Mutikainen, 26, ja Siiri Pirhonen, 21
Mari Nupponen / Yle

Keväällä valmistuminen ei ole enää pakon sanelema juttu ammattiin valmistuville nuorille, kuten monella tulevalla ylioppilaalla.

– Meillähän on periaatteessa joka kuukausi jokin valmistujaisjuhla. Valmistua voi aivan hyvin esimerkiksi kesä-, heinä- tai elokuussa, sanoo Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuun tekniikan ja kulttuurin rehtori Jyrki Turunen.

Opiskelijoilla voi tulla eteen työkuvioita tai vaikka onnellinen perhetapahtuma.

Petri Raivo

Ammattikorkeakoulussa opiskelee yleensä ammattioppilaitosta hieman iäkkäämpää väkeä. Silloin elämäntilanne sanelee pitkälti valmistumisen.

– Opiskelijoilla voi tulla eteen työkuvioita tai vaikka onnellinen perhetapahtuma. Silloin valmistuminen venähtää. Ja meillähän voi, kuten yliopistossa, uusia tentin kerran kuukaudessa, kertoo Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo.

Ammattiopiskelijan valmistuminen muuna ajankohtana kuin keväällä voi olla paitsi työmarkkinoiden myös opiskelijan itsensä etu.

– Olemme saaneet työnantajilta positiivista palautetta siitä, että työpaikkoihin hakijoita on tasaisesti ympäri vuoden, eikä vain keväällä yhdessä rysäyksessä, kertoo johtaja Ilkka Pirskanen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä.

Valmistuminen arvostettavaa ajankohdasta riippumatta

Aina on kuitenkin niitäkin opiskelijoita, jotka haluavat pusertaa opintonsa valmiiksi toukokuun loppuun mennessä – vaikka opintomenestys olisikin ollut heikonlainen.

– Joskus rästejä urakoidaan vielä viimeisellä viikolla, ja todistus saadaan käteen viime tingassa. Olemme kyllä opiskelijan tukena, toteaa Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan rehtori Jari Jolkkonen. Mutta arvokkuutta valmistumisesta ei suinkaan haluta jättää vain ylioppilaille.

– Valmistumisella saa ja pitää olla oma statuksensa nuorelle ja hänen perheelleen oli valmistumisajankohta sitten mikä tahansa, muistuttaa koulutuskuntayhtymän johtaja Ilkka Pirskanen.

Lue seuraavaksi