1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Kiinan ilmoitus merivoimien vahvistamisesta huolestuttaa lähimaita ja Yhdysvaltoja

Kiina on julkistanut niin sanotun ”valkoisen paperin”, suunnitelman vahvistaa sotavoimia merialueilla – tähän asti painopiste on ollut maavoimissa. Kiina on myös alkanut rakentaa kahta majakkaa kiistellylle alueelle Etelä-Kiinan merellä. Toimet huolestuttavat naapurimaita ja Yhdysvaltoja.

Yle maailmalla
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä.Ritchie B. Tongo / EPA

Kiinan toimet Etelä-Kiinan merellä saavat yhä enemmän kansainvälistä huomiota. Kiinan puolustusministeriö esitteli 25-sivuisen dokumentin medialle tiistaina.

Paperin mukaan Kiina aikoo laajentaa merivoimiaan osana armeijan uutta strategiaa.

Paperia esiteltiin toimittajille samana päivänä, kun Kiina järjesti seremonian juhlistaakseen kahden majakan perustustyötä Vietnamin ja Filippiinien välissä sijaitsevalle Spratlysaarten alueelle. Saaret sijaitsevat kaukana Kiinan omasta rannikosta.

Armeijan edustaja vähätteli saarten rakentamista

Kiinan armeijan tiedottajan mukaan majakoiden on tarkoitus lisätä merenkulun turvallisuutta. Tiedottaja Yang Yujun vertasi majakoiden rakentamista mihin tahansa rakennustyöhän Kiinan mantereella.

– Joka päivä Kiinassa aloitetaan kaikenlaisia rakennustyömaita. Tehdään koteja, teitä ja siltoja, hän sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan valkoinen paperi hyökkää rivien välissä myös Yhdysvaltoja vastaan. Kiina jätti maanantaina virallisen valituksen Yhdysvalloille sen tiedustelulennoista Etelä-Kiinan merellä. Tiedustelukone lensi viime viikolla alueella missä Kiina laajentaa keinotekoisia saaria.

Kiina ruoppaa maata meren pohjasta ja on rakentanut ainakin seitsemän ja puolen hehtaarin verran saaria. Amerikkalaistietojen mukaan merellä on mm. kolme kilometriä pitkä saarikaistale, joka voisi toimia kiitoratana.

Kiinan ja Yhdysvaltain nokittelu kiistellystä merialueesta kärjistyy

Yhdysvallat arvostelee kärkevästi Kiinan toimia.

– Etelä-Kiinan meren turvallisuustilanne on erittäin tärkeä Yhdysvaltain turvallisuudelle. Maailmantalouden kannalta on elintärkeää, että tavaroiden vapaa liikkuvuus alueella taataan. Yhdysvallat on valmis puolustamaan sitä muiden alueen maiden kanssa, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest tiistaina.

Kiista saarista on kivoittanut kiivaita kommentteja myös Kiinan lehdistössä. Kovan linjan kansallismielinen lehti, Global Times, kirjoitti tällä viikolla, että ”sota on väistämätön”, jos Yhdysvallat ei lakkaa vaatimasta sitä, että Kiina lopettaa saarten rakentamisen Spratlysaarten alueelle.

Kiinan virallinen kanta on maltillisempi. Esimerkiksi valkoisessa paperissa vakuutetaan, että Kiinan tarkoitusperät ovat kaikin puolin rauhanomaiset.

Kiina on kuitenkin jo pitkään sanonut, että Yhdysvaltain pyrkimys lisätä läsnäoloaan Aasiassa ja Tyynenmeren alueella uhkaa Kiinan turvallisuutta.

Lue seuraavaksi