Tampereella jälleen vanha teollisuusalue asunnoiksi

Tampellan alue saa seuraajan Näsijärven toiselta rannalta. Lielahden puuteollisuuden tyyssijasta tulee Hiedanrannan asuinalue.

Kotimaa
Vanhoja tehdasrakennuksia ja puukasoja.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunki osti vuosi sitten entisen Lielahden tehdasalueen. Näsijärven lahdenpoukaman vanha nimi on Hiedanranta, ja se otetaan käyttöön uudelleen.

Naapuriin pohjoispuolelle on jo jonkin aikaa rakennettu Niemenrannan kaupunginosaa.

Hiedanrannan uuden käytön suunnittelu on vasta lähtökuopissaan. Todennäköisesti sinne tulee uusi kaupunginosa, jossa voi olla paljonkin asumista ja työpaikkoja.

Myös raitiotie on tarkoitus vetää seudulle. Ensi vaiheessa kuitenkin haetaan vanhoille teollisuusrakennuksille uutta, tilapäistä käyttöä.

Hankekehityspäällikkö Reino Pulkkinen kertoo, että kaupunki on avoin erilaisille ideoille. Yhteydenotto onnistuu parhaiten verkkosivujen kautta.

Toimivia ja tyhjenneitä tehtaita

Tätä nykyä Lielahdessa on edelleen toimivaa teollisuutta ja noin 400 työpaikkaa.

Hiedanranta on tienoon vanha nimi. Koko alueeseen kuuluu mm. Lielahden kartano historiallisine rakennuksineen.

Teollisuusrakennuksista osa on huonokuntoisia. Lähivuosina aluetta siistitään ja kunnostetaan monin tavoin. Toistaiseksi liikkuminen siellä on vaarallista.

Tampereen kaupunki järjestää paikalle opastetun kiertokäynnin lauantaina, 13. kesäkuuta kello 14. Kierrokseen tulee ilmoittautua palvelupiste Frenckelliin tai Hiedanranta-nettisivujen kautta.

Hiedanranta jatkaa Tampereen vanhojen teollisuusalueiden muuttamista asuinkäyttöön. Näin on tapahtunut mm. entisellä Tampellan teollisuusalueella aivan keskustan kyljessä. Hiedanrantaan on keskustasta matkaa nelisen kilometriä.