1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Nälkää näkevien määrä laskenut alle 800 miljoonaan – "nälkä mahdollista poistaa nykynuorten elinaikana"

Nälän vähentämisessä jäätiin YK:n vuosituhattavoitteesta, vaikka aliravitsemuksesta kärsivien määrä onkin laskenut. YK uskoo, että nälkä voidaan poistaa nykynuorten elinaikana.

Ulkomaat
Nälkäänäkevä lapsi odotti hoitoa Tharparkarissa, Pakistanissa 27. tammikuuta 2015.
Nälkäänäkevä lapsi odotti hoitoa Tharparkarissa, Pakistanissa 27. tammikuuta 2015. Arvion mukaan 47 ihmistä, joista suurin osa oli pikkulapsia, kuoli aliravitsemuksen vuoksi tammikuun aikana Sindhin maakunnassa.Rehan Khan / EPA

YK:n mukaan nälästä kärsivien ihmisten määrä on pudonnut alle 800 miljoonan. Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että aliravitsemus on mahdollista poistaa kokonaan tämän päivän nuorten elinaikana.

Keskiviikkona julkistetun raportin (siirryt toiseen palveluun) perusteella tällä hetkellä 795 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta. Nälkää näkevien määrä on laskenut 216 miljoonalla ihmisellä 1990-luvun alkupuolelta, mitä ajankohtaa käytetään raportissa vertailukohtana.

Vuosituhattavoitteesta jäätiin

YK:n vuosituhattavoitetta eli nälän puolittamista kuluvaan vuoteen mennessä ei kuitenkaan ole saavutettu. Nälästä kärsivien osuus on laskenut 23,3 prosentista 12,9 prosenttiin.

Yhteensä 72 maata 129:stä on pystynyt puolittamaan nälkää näkevien määrän. Afrikassa 24 valtiossa on kuitenkin edelleen ollut ruokakriisejä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lähes joka neljäs ihminen on kärsinyt aliravitsemuksesta. Lähinnä muutamat Länsi-Afrikan maat ovat onnistuneet nälän puolittamisessa.

Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla aliravitsemus on sen sijaan vähentynyt selvästi.

FAO: "Nälkä voidaan selättää lähivuosikymmeninä"

Vaikka tavoitteista jäätiin, suhtautuu FAO mahdollisuuksiin luottavaisesti.

– Kehitys osoittaa, että voimme poistaa nälän vitsauksen elinaikanamme, sanoo FAO:n pääjohtaja Jose Graziano da Silva.

FAO kuitenkin tunnustaa, että maailman ruokaturvallisuudessa on valtavia ongelmia.

Lue seuraavaksi