1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimain lippujuhlaparaati tulee näyttävästi Ouluun

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4. kesäkuuta Oulussa. Paraatiin osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1200 henkilöä ja 90 ajoneuvoa.

Kuva: Puolustusvoimat

Paraatikatselmus järjestetään Raatin liikuntakeskuksen kentällä ja ohimarssi Merikosken silloilla. Ohimarssin moottoroidut osat marssivat ensimmäistä kertaa niin sanotussa taisteluosastokokoonpanossa.

– Tällä halutaan korostaa paraatin teemaa ja Puolustusvoimain uutta taistelutapaa. Paraatin teemana on Puolustusvoimat – valmiutta ja puolustuskykyä koko Suomessa, sanoo projektiupseeri Niko Huusko Kainuun prikaatista.

Paraatin kunniavieraita ovat sotaveteraanit. Noin 200 veteraanille avustajineen tarjotaan lounas.

Ilmavoimat järjestää Midnight Hawks -taitolentonäytöksen Raatin liikuntakeskuksen yllä. Vahvennetun jääkäriryhmän toimintanäytös järjestetään Kuusisaaressa. Tarkoituksena on muun muassa säävarauksella tehdä laskuvarjohyppy Kuusisaareen.

– Hyppy harjoitellaan jo keskiviikkona iltapäivällä. Harjoittelussa ammutaan myös paukkupatruunoita ja käytetään savuja. Tämä tapahtuu keskiviikkona iltapäivästä, Huusko kertoo.

Ohjusvene Tornio on avoinna yleisölle koko torstain Toppilan satamassa. MILjazz konsertoi Oulun puukasarmin alueella. Yleisöllä on konserttiin vapaa pääsy.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan museossa avataan 2. kesäkuuta alkaen Varuskuntakaupunki Oulu - näyttely museo ja tiedekeskus Luupin sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston yhteistyönä.

Puolustusvoimat odottaa tapahtumaan tuhansia katsojia. Edellisen kerran Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati on järjestetty Oulussa vuonna 2005. Kymmenen vuotta sitten tapahtuma keräsi arviolta 10 000 kävijää.