Hjalliksen menestysresepti valmistujille: Paiski töitä, luota ihmisiin ja usko itseesi

Monissa liemissä keitetty tuore kansanedustaja Hjallis Harkimo uskoo, että menestyksestä voi todella nauttia vasta epäonnistumisen jälkeen. Liikemiehen mukaan tärkeintä on tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat itselleen oikeilta.

ilmiöt
Hymyilevä Hjallis Harkimo istuu nojatuolissa yleisön edessä.
Kalle Mäkelä / Yle

Liikemies ja tuore kansanedustaja Hjallis Harkimo on nauttinut menestystä monella saralla. Yksi miehen tunnetuimmista projekteista on Helsingin Ilmalaan 90-luvun lopulla rakennettu monitoimihalli.

Muiden liiketoimiensa ohella Harkimo on ehtinyt muun muassa purjehtia yksin maailman ympäri sekä luotsaamaan monia tv-ohjelmia.

Epäonnistumisista pitää vain selvitä. Jokaisessa päivässähän on ongelmia. Pitää vain keksiä keinot, millä selviää eteenpäin.

Hjallis Harkimo

Kaikki Harkimon saavuttamat asiat ovat miehen oman arvion mukaan kovan työn tulosta. Lisäksi menetykseen on vaadittu itseluottamusta ja nöyryyttä.

– Sun pitää uskoa siihen, mitä sä teet. Ehkä vieläkin tärkeämpää on se, että sulla on ympärilläsi sellaisia ihmisiä, joihin itse uskot ja luotat. Sä et voi hallita kaikkia asioita.

– Se on sellainen kombinaatio uskosta, hyvistä ihmisistä ja työn teosta. Tämä maailma on niin kilpailtu, että menestys vaatii kaikkea tätä, Harkimo toteaa.

Epäonnistumisia ei kannata pelätä

Turussa Logomon yrittäjätapahtumassa puhunut Hjallis kertoo luottavansa liiketoimissa usein vaistoihinsa. Hän ei kuitenkaan tartu huonosti suunniteltuihin töihin.

Kannattaa valita sellainen ammatti, joka tuntuu hyvältä. Muuten et pysty panostamaan siihen, jos teet sitä joidenkin muiden syiden takia.

Hjallis Harkimo

– Tietysti ensin pitää katsoa, että faktat ovat jotenkin rivissä. Sen jälkeen se menee intuitiolla ja uskolla, kun olet saanut selvitettyä asiat itsellesi.

Joskus pelkkä usko ei riitä, vaan myös Harkimon uran varrelle mahtuu epäonnistumisia.

Esimerkiksi helsinkiläisen jalkapalloseuran pyörittämiseen paloi rahaa yli 30 miljoonaa markkaa. Lopulta seura lakkautettiin muutaman vuoden toiminnan jälkeen.

Harkimon mielestä epäonnistumiset kuuluvat niin liiketoimintaan kuin elämään yleensä.

– On se aika harvinaista, ettei mitään virheitä tule. On tietysti sellaisiakin ihmisiä ja yrityksiä, jotka eivät koskaan epäonnistu.

Sipoolaisen mielestä onnistumisista voi todella nauttia vasta, kun on ensin epäonnistunut.

– Epäonnistumisista pitää vain selvitä. Jokaisessa päivässähän on ongelmia. Pitää vain keksiä keinot, millä selviää eteenpäin, Harkimo sanoo.

Tee asioita oikeista syistä

Kevään tuoreille ylioppilaille Hjallis Harkimo haluaa antaa vain yhden ohjenuoran. Menestyminen kumpuaa sipoolaisen mukaan jokaisesta itsestään.

– Kannattaa tehdä asioita, jotka tuntuvat oikeilta. Usko itseesi ja siihen, mitä teet.

– Kannattaa valita sellainen ammatti, joka tuntuu hyvältä. Muuten et pysty panostamaan siihen, jos teet sitä joidenkin muiden syiden takia, Harkimo lopettaa.