Varusmiespalvelukseen viulu olalla – Anni Kivekäs lähtee soitellen Parolaan

Varusmiessoittokuntaan pääsi 99 tulevassa saapumiserässä. Heistä naisia on 14. Pääsykokeisiin osallistui lähes 400 nuorta soittajaa.

kulttuuri
Anni Kivekäs
Susanna Pekkarinen / Yle

18-vuotias Anni Kivekäs ehti soittaa hetken Haydnin G-duurikonserttoa, kun raati jo keskeytti hänet.

– Kaksi miestä istui pöydän takana. Ei siinä kauan tarvinnut soittaa, kun he jo sanoivat, että pääsen myös haastatteluun. Oli se jännittävää, sillä ennen koesoittoa muiden kanssa hermoilimme, miten menee.

Koesoiton jälkeen edessä oli vielä haastattelu ja psykologinen soveltuvuustesti, P1-koe.

– Haastattelussa haluttiin varmistaa, että todella haluan varusmiessoittokuntaan. Olin miettinyt vapaaehtoista varusmiespalvelusta jo aiemmin, mutta epäröin. Sitten veljeni oli soittokunnassa, ja seurasin soittokunnan tekemisiä myös sosiaalisessa mediassa. Ajattelin, että voisinkin hakea soittokuntaan.

Mikkeliläinen Anni Kivekäs aloitti viulunsoiton Mikkelin musiikkiopistossa 6-vuotiaana. Hän valmistuu juuri lähihoitajaksi. Lähiviikkoina edessä on pääsykokeita ammattikorkeakouluun, mikäli kutsu käy. Haaveissa ovat ensihoitajan tai sairaanhoitajan opinnot. Mikäli opinahjon ovet aukeavat, Kivekäs ehtii aloittaa opintonsa syksyllä. Palvelukseen hän astuu tammikuun saapumiserässä.

– Aluksi osallistumme yhteiseen peruskoulutuskauteen. Eiköhän siellä juosta Cooperin testi, se jännittää. Pitää varmaan ruveta kasvattamaan kuntoa. Ja tietysti harjoitella soittamista. On mielenkiintoista nähdä, millaista koulutus armeijassa on. Vielä varmaan ajatellaan, että armeija on lähinnä miesten paikka, mutta eiköhän soittokunnassa olla ihan mielissään, että on naisiakin mukana, sanoo Kivekäs.

Eniten Kivekäs odottaa esiintymisiä ja hyviä harjoittelumahdollisuuksia, vaikka hänelle on myös isänmaalliselta kannalta tärkeää päästä armeijaan. Parolaan vastikään muuttaneelle varusmiessoittokunnalle on saatu uudet, ajanmukaiset tilat.

– Innolla odotan, että pääsen sinne soittamaan ja katselemaan maailmaa.

25-vuotias varusmiessoittokunta kiinnostaa nuoria

Juhlavuottaan viettävä Puolustusvoimien varusmiessoittokunta vetää puoleensa nuoria soittajia. Pääsykokeissa kävi 387 nuorta, joista 99 valittiin tulevaan saapumiserään. Naisia valittiin 14, kun tällä hetkellä Varusmiessoittokunnassa heitä on 4.

– Meidän yksikkö on vahvasti ajassa kiinni, ja toiminta on varusmiesten näköistä. Heitä ei puristeta mihinkään muottiin, kertoo musiikkikapteeni, varusmiessoittokunnan päällikkö Jarkko Aaltonen.

Aaltonen näkee Varusmiessoittokunnan paitsi perinteiden vaalijana, myös ajan hengen heijastajana.

– Henkilökuntaan on saatu kovia ammattilaisia, jotka antavat nuorille soittajille työkaluja. Tämä on muusikonaluille mahdollisuus kehittyä.

Varusmiessoittokunnasta kootaan yhteensä 8 erilaista kokoonpanoa, jotka soittavat musiikkia klassisesta jazzin kautta viihteeseen ja rockiin – perinteistä sotilasmusiikkia ja kuviomarssia unohtamatta. Lisäksi kootaan kivääritaitoryhmä ja rumpuryhmä.

– Esimerkiksi jousiorkesteri on kasvanut vuosi vuodelta, ja nyt saadaan kokoon jo 22 soittajaa, sanoo Aaltonen.