1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kuuttipotilas haluaa lisää kalaa – video

Tänä keväänä kuuteista on tullut tavallista enemmän yhteydenottoja lääkärille ainakin Oulussa. Kuutit ovat ilmeisesti joutuneet lähelle ihmistä talven huonon jäätilanteen takia.

luonto
Oulusta löytynyt huonokuntoinen kuutti saatiin hoidettua hyvään kuntoon.
Oulusta löytynyt huonokuntoinen kuutti saatiin hoidettua hyvään kuntoon.Jussi Virta
Oulusta löytynyt huonokuntoinen kuutti saatiin hoidettua hyvään kuntoon.
Oulun kaupungilla eläinlääkärinä työskentelevä Jussi Virta kuvasi kuuttipotilasta, jonka tarina oli onnellinen. Nuori norppa oli löytynyt huonovointisena ja sotkuisena eikä suostunut syömään. Tällä videolla se on jo niin hyvässä kunnossa, että se haluaa lisää ja lisää tuoretta muikkua.

Eläinlääkärille on tullut harvinaisen paljon hylkeisiin ja niiden poikasiin eli kuutteihin liittyviä yhteydenottoja, kertoo Oulun kaupungin eläinlääkärinä työskentelevä Jussi Virta.

– Viiden viime vuoden aikana tuli yksi hyljeasia. Tänä vuonna niitä on tullut melkein viikoittain.

Siitä tuli reipas hylje, joka vietiin merenrantaan.

eläinlääkäri Jussi Virta

Virta kertoo tarinan yhdestä tämän kevään kuuttipotilaista. Se oli tuotu eläinlääkärin luo väsyneenä ja sotkuisena. Kuutti ei suostunut syömään kalaa.

Korkeasaaren eläinhoitolasta neuvottiin, että kuutille voi laittaa suoraan mahaan letkun, jonka kautta sille annetaan muun muassa koiralle tarkoitettua ruokaa. Neuvottu keino tepsi, ja pian kuutti söi jo itse.

– Siitä tuli reipas hylje, joka vietiin merenrantaan.

Virta vei hylkeen itse rantaan. Eläin lähti reippaasti polskimaan.

Yleensä kuuteista ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa eläinlääkärille. Liikkumattomana rannalla pötköttelevä kuutti ei nimittäin ole avun tarpeessa, sillä auringonotto rantakivillä on hylkeille lajityypillistä käyttäytymistä.

Jäätilanne oli sellainen, että norpat joutuivat synnyttämään lähelle rantaa.

tutkija Markus Ahola

Norppia tuskin tavallista enempää

Tutkija Markus Ahola Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että kuuttihavaintojen suuri määrä voi selittyä leudolla talvella, joka on ajanut kuutit rantojen lähelle. Hänen tiedossaan ei ole, että kuutteja olisi syntynyt mitenkään tavallista enempää tänä vuonna.

– Jäätilanne oli sellainen, että norpat joutuivat synnyttämään lähelle rantaa. Siksi ne ovat aiempaa paremmin tulleet ihmisten näköpiiriin.

Lue seuraavaksi