Eläinlääkärille on tullut harvinaisen paljon hylkeisiin ja niiden poikasiin eli kuutteihin liittyviä yhteydenottoja, kertoo Oulun kaupungin eläinlääkärinä työskentelevä Jussi Virta.
– Viiden viime vuoden aikana tuli yksi hyljeasia. Tänä vuonna niitä on tullut melkein viikoittain.
Siitä tuli reipas hylje, joka vietiin merenrantaan.
eläinlääkäri Jussi Virta
Virta kertoo tarinan yhdestä tämän kevään kuuttipotilaista. Se oli tuotu eläinlääkärin luo väsyneenä ja sotkuisena. Kuutti ei suostunut syömään kalaa.
Korkeasaaren eläinhoitolasta neuvottiin, että kuutille voi laittaa suoraan mahaan letkun, jonka kautta sille annetaan muun muassa koiralle tarkoitettua ruokaa. Neuvottu keino tepsi, ja pian kuutti söi jo itse.
– Siitä tuli reipas hylje, joka vietiin merenrantaan.
Virta vei hylkeen itse rantaan. Eläin lähti reippaasti polskimaan.
Yleensä kuuteista ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa eläinlääkärille. Liikkumattomana rannalla pötköttelevä kuutti ei nimittäin ole avun tarpeessa, sillä auringonotto rantakivillä on hylkeille lajityypillistä käyttäytymistä.
Jäätilanne oli sellainen, että norpat joutuivat synnyttämään lähelle rantaa.
tutkija Markus Ahola
Norppia tuskin tavallista enempää
Tutkija Markus Ahola Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että kuuttihavaintojen suuri määrä voi selittyä leudolla talvella, joka on ajanut kuutit rantojen lähelle. Hänen tiedossaan ei ole, että kuutteja olisi syntynyt mitenkään tavallista enempää tänä vuonna.
– Jäätilanne oli sellainen, että norpat joutuivat synnyttämään lähelle rantaa. Siksi ne ovat aiempaa paremmin tulleet ihmisten näköpiiriin.