Jopa viemärikaivojen kannet juhlivat Sibeliusta Hämeenlinnassa

Säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotijuhlavuosi on tuonut Hämeenlinnan Sibeliuksenpuistoon soivat puistonpenkit. Nyt juhlavuosi näkyy myös viemärikaivojen kansissa, jotka on suunnitellut Markku Piri.

Kotimaa
Kaksi työmiestä oransseissa haalareissa asentavat kaivonkantta paikalleen
Ville Välimäki / Yle

Sibeliuksen juhlavuodesta otetaan Hämeenlinnassa kaikki irti. Juhlavuoden viettoon on kannustettu jokaista mahdollista tahoa. Yksi joka on vastannut huutoon, on vesihuoltoyhtiö HS-Vesi.

Yhtiö on tilannut harjavaltalaiselta Niemisen Valimolta 50 kaivonkantta, jotka on varta vasten suunniteltu teemavuotta varten. Taiteilija ja muotoilija Markku Pirin suunnittelema kansi on valettu harmaasta valuraudasta.

– Idea lähti meidän toimitusjohtajaltamme (Timo Heinonen), kun mietimme kuinka voisimme olla mukana juhlistamassa tätä vuotta näkyvästi. Kannet näkyvät kaupunkikuvassa pitkään, kertoo putkimestari Eetu Mustonen HS-Vedestä.

Halkaisijaltaan 550 millisellä kannella on painoa 60 kiloa – harmaan valuraudan vuoksi hieman enemmän kuin normaalilla kaivonkannella.

– Suurin osa kansista tulee tähän (Hämeenlinnan) keskustan ympäristöön. Mutta niitä tulee myös kuntakeskuksiin eli Hauholle, Lammille, Tuulokseen, Iittalaan ja Renkoon totta kai, Mustonen sanoo.

Juhannukseen mennessä kannet asennettu

Sibelius-kansien asentaminen alkoi keskiviikkona ja urakka on ohi ennen juhannusta.

Lähikuvassa Sibelius-kaivonkannesta jossa lukee Hämeenlinnan the World Capital Of Sibelius
Ville Välimäki / Yle

Koska Sibelius-kannet tulevat kevyenliikenteenväylille, povataan niille käyttöiäksi noin 40 vuotta. Varsinaisella ajokadulla kannet joutuvat kovempaan kulutukseen, jolloin käyttöikäkin on lyhyempi.

Hinnaltaan Sibelius-kannet ovat samaa luokkaa kuin normaalit kaivonkannet. Ainoa lisäkustannus on kansien valumuotti.

Eetu Mustonen kertoo, että kaivonkansia vaihdetaan HS-Veden toimialueella vuosittain kymmeniä. Eikä se ole mahdoton ajatus, että muitakin kaivonkansia kuin Sibelius-aiheisia saataisiin joskus Hämeenlinnan seudulle.

– Totta kai se on aina mahdollista. Nyt tätä koitetaan ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa. Tietysti voidaan jatkaa, jos se hyväksi todetaan, Eetu Mustonen arvioi.