Opintotuki, vuorotteluvapaa ja asuntolainan korkovähennykset – Näin hallitusohjelmaa osuu suomalaisiin

Tänään julkaistun hallitusohjelman monet linjaukset vaikuttavat suomalaisten arkeen. Yle kokosi yhteen muutamia arjen kannalta keskeisiä päätöksiä.

politiikka
Asunnon pohjapiirustus ja avaimet.
Harri Vähäkangas / Yle

Tänään julkaistussa hallitusohjelmassa tehtiin linjauksia, jotka vaikuttavat suomalaisten arkeen. Linjaukset näkyvät veroissa, etuuksissa ja palveluissa. Yle kokosi yhteen muutamia arjen kannalta keskeisiä päätöksiä.

Asuntolainojen korkovähennysoikeus

Hallitusohjelmassa päätetään asuntolainojen korkovähennysoikeuden pienentämisestä nopeutetussa aikataulussa. Vuonna 2019 korkovähennysoikeus on enää 25 prosenttia asuntolainan koroista, kun tänä vuonna vähennysoikeus on 65 prosenttia asuntolainan koroista. Asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkaaminen aloitettiin jo Kataisen hallituksen aikana. Vielä vuonna 2011 vähennys oli sata prosenttia koroista.

Vuorotteluvapaa

Hallitusohjelmassa todetaan hallituksen arvioivan kriittisesti "kaikkia sellaisia tukijärjestelmiä, jotka ohjaavat työkykyisiä ihmisiä pitkäaikaisiin poissaoloihin työmarkkinoilta". Tällainen tukijärjestelmä on hallituksen mukaan myös vuorotteluvapaa, jonka ehtoja tiukennetaan. Vuorotteluvapaa muutetaan joko syyperustaiseksi tai sen työhistoriaehtoja muutetaan, käytännössä siis töissä on todennäköisesti oltava aiempaa pidempään ennen vuorotteluvapaalle pääsemistä. Vuorotteluvapaan ehtoja tiukennettiin jo syyskuussa 2014. Mikäli yhteiskuntasopimusta ja maltillista palkkaratkaisua ei synny, luovutaan vuorotteluvapaasta kokonaan.

Opintotuki

Hallitusohjelmassa linjataan opintotukikuukausien määrän rajaamisesta. Toisaalta samaan aikaan opintorahan, asumislisän ja lainan taso halutaan nostaa vähintään 1 100 euroon kuukaudessa. Tällä hetkellä opintoraha, asumislisä ja laina ovat yhteensä reilut 900 euroa kuukaudessa. Opintotuesta aiotaan säästää 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä opintotuesta tavoitellaan 150 miljoonan euron säästöjä.

Autovero

Perussuomalaiset ilmoittivat jo ennen vaaleja haluavansa eroon autoverosta. Kokonaan autoverosta ei olla luopumassa, mutta hallitusohjelman mukaan autoveroa lasketaan pienipäästöisiä autoja suosien hallituskauden aikana. Kertarysäyksellä verouudistusta ei toteutea, vaan se toteutetaan useissa osissa. Hallitusohjelman mukaan autoveron pienentämisestä tulee valtiolle noin 200 miljoonan euron kustannukset vuoden 2019 tasolla. Sen sijaan ajoneuvoveroa aiotaan hallitusohjelman mukaan kiristää.

Lasten päivähoito

Hallitusohjelmassa halutaan rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ohjelmassa ehdotetaan päivähoidon rajaamista puolipäiväiseksi myös vanhemman ollessa työttömänä. Nyt työttömillä on oikeus lapsen kokopäiväiseen päivähoitoon. Täysin ehdotonta rajausta ei työttömyyden osalta olla tekemässä, vaan rajaus perustuisi työttömyyden kestoon. Sen lisäksi päivähoitomaksuihin kaavaillaan korotuksia joko nostamalla nykyisiä maksuja tai perustamalla uusi maksuluokka. Myös 0-maksuluokan, eli niiden jotka eivät maksa lainkaan päivähoitomaksua, tilannetta selvitetään.