Suljettu saari on nykyään auki matkailijoille Kemissä

Kemijoen Isohaaran vesivoimalaitoksen vieressä sijaitsee Vallitunsaari, jolla on suljettu menneisyys. Saari oli aikoinaan vesivoimayhtiön työntekijöiden asuinalue, eikä sinne ollut ulkopuolisilla asiaa. Nykyään saari on avoinna matkailijoille.

ilmiöt
Vallitunsaaresta löytyy 200 majoituspaikkaa huoneistoissa, joiden varustukseen kuuluvat esimerkiksi toimivat takat.
Kati Siponmaa / Yle

Kemijoen rannalla sijaitsevan Vallitunsaaren yrittäjät uskovat edelleen alueen vetovoimaan.

PVO-Vesivoima Oy:n omistamalle saarelle ei ole löytynyt ostajaa ja yhtiö onkin uusinut aluella 15 vuotta toimineen Jokikeskus Oy:n vuokrasopimuksen viideksi vuodeksi.

Muistan nuorena, kun tästä kuljettiin ohi, niin tännehän ei ollut mitään asiaa.

Eero Vuorisalo

Yrittäjä Eero Vuorisalo näkee alueella paljon potentiaalia, kunhan viimeisetkin historian leimat saadaan poispyyhityksi. Aikoinaan Pohjolan Voiman pääkonttorin sijoituspaikkana ollut alue oli voimayhtiön työntekijöiden asuttama suljettu yhteisö.

– Muistan nuorena, kun tästä kuljettiin ohi, niin tännehän ei ollut mitään asiaa. Tämä oli tosi suljettu alue silloin, Vuorisalo viittaa aikaan, jolloin Vallitunsaarta asutti parinsadan ihmisen yhteisö.

Saarelle ei ostajia

Asuinalue perustettiin 40-luvulla ja vielä 60-luvulla saarelle rakennettiin lisää asuntoja. 70-luvullakin asutusta vielä oli, vaikka silloin alue alkoikin hiipua PVO:n pääkonttorin siirryttyä Vallitunsaaresta Ouluun.

Alueelle on laadittu 90-luvulla uusi asemakaavoitus ja sen mukaan rakennusoikeutta on vielä. Suojelumerkinnän on saanut esimerkiksi Kivikerho, joka oli rakennettu saarelle ensimmäisten joukossa. Myös saarella sijaitseva neuvostosotilaiden hautausalue on vast´ikään saanut valtiolta 50 vuoden vuokrasopimuksen.

Kivikerhosta löytyy hulppeat juhaltilat vaikkapa häiden viettoa varten. Kivikerhossa viihtyi presidentti Kekkonenkin pohjoisen matkoillaan.
Kivikerhosta löytyy hulppeat juhlatilat vaikkapa häiden viettoa varten. Kivikerhossa viihtyi presidentti Kekkonenkin pohjoisen matkoillaan.Kati Siponmaa / Yle

Mahdollisia saaren ostajia on saattanut säikäyttää myös tarve uusia viemäröinti.

Voimayhtiöstä kerrotaan, että tämänhetkinen tilanne on tyydyttävä, sillä vuokralla olevalla Jokikeskus Oy:llä on velvoite pitää kunnossa käytössä olevat kiinteistöt.

– Eihän tämä vuokraaminen meille mitään perusliiketoimintaa ole. Mielellämme Vallitunsaaresta luopuisimme, kommentoi PVO:n ympäristöpäällikkö Aaro Horsma.