1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

"Lapset ovat uteliaita museovieraita" – Tässä näyttelyssä kaikkea saa tutkia

Museossa lapsen mielenkiinto herää erilaisista asioista kuin aikuisen. Tarina voidaan kertoa esimerkiksi kirjoista tai elokuvista tuttujen hahmojen kautta. Salaperäisyyttäkin täytyy olla – jotain kiehtovaa, joka herättää tutkimuksen innon.

Kuva: Julia Sieppi / Yle Kainuu

Museo on lapsille erilainen ympäristö, joka herättää runsaasti mielenkiintoa, uskoo Kainuun museon johtaja Antti Mäkinen. Lasivitriinit eivät houkuttele lapsia museoon, vaan pienet museovieraat viihtyvät kun he pääsevät itse tutkimaan ja tekemään.

– Lapset ovat uteliaita museovieraita. Kierroksen alettua ei useimmiten mene kauaakaan, kun käsi jo nousee ja jollakin on kysyttävää, Mäkinen naurahtaa.

Usein teema herätetään eloon jonkin lapselle tutun asian tai hahmon kautta. Lapsia voi kiehtoa vaikkapa se, miltä jokin tuttu paikka on ennen näyttänyt, tai millaista elämä oli isoäidin lapsuudessa.

– Näyttelyssä täytyy olla jokin yhteys lapsen omaan ympäristöön. Esimerkiksi vuosia sitten meillä oli näyttely, jossa esiteltiin enteitä ja ennustuksia Koiramäen hahmojen kautta, Mäkinen kertoo.

Kainuun museon johtaja Antti Mäkinen. Kuva: Julia Sieppi / Yle Kainuu

Eloisa koululais- tai päiväkotiryhmä vaatii myös museon oppaalta erilaista asennoitumista kuin varttuneet vieraat. Näyttelystä kerrotaan eri ikäisille eri tavoilla.

– Näyttelyssä on useita tasoja. Aivan pieni katsoo vain tuttuja hahmoja, ja vähän isompi katsoo jo mitä niiden hahmojen vieressä on, tuumii Mäkinen.

Tämä on siinä mielessä erikoinen näyttely, että täällä on lupa koskea kaikkiin esineisiin.

Antti Mäkinen

Museonjohtajan mielestä lapsille on tarjolla liian vähän näyttelyitä. Silloin harvoin kun niitä järjestetään, ne ovat todella suosittuja.

– Kajaanin taidemuseossa oli hiljattain näyttely, jossa lapset pääsivät askartelemaan omaa majaa samankaltaisista aineksista mitä taiteilija oli itsekin käyttänyt. Näyttelyitä ja työpajoja järjestetäänkin enemmän suurissa museoissa, mutta resurssien puutteen vuoksi meillä harvoin pystytään sellaisia tekemään, Mäkinen harmittelee.

Saareen-näyttely vie tarinoiden merelle

Kainuun museossa on parhaillaan esillä Saareen-näyttely, joka pohjautuu suomalaiskirjailijoiden meriaiheisiin tarinoihin. Näyttelystä voi löytää vihjeitä esimerkiksi Muumipapan ja Upponallen seikkailuista.

– Tämä on siinä mielessä erikoinen näyttely, että täällä on lupa koskea kaikkiin esineisiin, kunhan muistaa palauttaa ne oikeille paikoilleen. Myös näyttelyn lavasteisiin pääsee sisälle, Mäkinen kertoo.

Salaperäinen näyttely sisältää äänimaisemia, liikkuvaa kuvaa, taideteoksia ja kirjallisuutta. Museotilaan on tehty näyttelyä varten erilaisia pintoja.

Aivan pieni katsoo vain tuttuja hahmoja, ja vähän isompi katsoo jo mitä niiden hahmojen vieressä on.

Antti Mäkinen

– Toivomme, että ihmiset tulisivat tänne ilman kenkiä, jolloin täällä kävellessään voi tuntea meren pohjan.

Mäkisen mukaan lapset löytävät kesälläkin museoon. Kevään viimeiset koululaisryhmät vierailevat museossa nyt, mutta alkukesästä on tulossa vielä päiväkotiryhmiä.

– Sana kiertää suusta suuhun, ja monet tulevat tänne vielä toiseenkin kertaan vanhempien tai kavereiden kanssa.

Oululaisen kulttuuritalo Valven tuottama näyttely on kierrellyt viime vuosien aikana seitsemällä paikkakunnalla. Näyttely jatkuu 13.9. asti. Kainuun museoon ja Kajaanin taidemuseoon on vapaa sisäänpääsy.