Sateenkaaren alla kasvaa 10 000 lasta – vertaistuki antaa voimaa arkeen

Sateenkaariperheet ovat lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Valtakunnallinen sateenkaariperheiden yhdistys toimii eri puolilla Suomea. Kokoontumisissa pääosaan nousee vertaistuki.

Kotimaa
Esiintyjiä ja yleisöä sateenkaatiperhepäivän tapahtumassa
Emmi Pihlajaniemi

Erilaisten sateenkaariperheiden kirjo on laaja ja perheet ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Valtakunnallisella sateenkaariperheiden yhdistyksellä on tällä hetkellä toimintaa 12 paikkakunnalla Suomessa.

– Yhdistyksessä on lähes 1 000 jäsentä, mutta toimintaan osallistuu paljon myös muita kuin jäseniä. Arviomme mukaan suomalaisissa sateenkaariperheissä elää tällä hetkellä 10 000 lasta, kertoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Tampereen seudulla toiminta on vilkasta vauvaryhmistä aikuisten kokoontumisiin. Nokialainen Sini Kukkola ja lempääläläinen Anne Korkiamäki ovat aktiivisia sateenkaariperheiden toiminnassa.

– Koululaiset kokoontuvat pääasiassa ilman omia aikuisiaan toiminnallisissa tapahtumissa. Pienten lasten vanhemmat tapaavat kahvittelun merkeissä ja vertaistuki on se pääasia näissä kohtaamisissa. Perhetapaamisissa järjestetään lapsille toimintaa ja silloin aikuiset voivat keskustella keskenään.

– Tapaamiset keskittyvät Tampereelle, mutta toimintaa on pyritty viemään myös maakuntaan, esimerkiksi Kangasalla, Ylöjärvellä ja Lempäälässä on järjestetty tapahtumia, jatkaa Anne Korkiamäki.

Alkutaipaleella puhutaan lasten tekemisestä

Sateenkaariperheiden ryhmät kokoontuvat kukin erilaisilla teemoilla. Esimerkiksi alkutaipale-ryhmä on tarkoitettu lapsista haaveileville ja suunnitteleville, jo raskaana oleville sekä pienten vauvojen vanhemmille.

– Alkutaipale-ryhmässä voidaan keskustella vaikkapa siitä, miten lapsia tehdään sateenkaariperheissä. Miespareille lapsen saaminen on tietenkin paljon vaikeampaa kuin naispareille. Lapsen saamiseen kuitenkin tarvitaan nainen ja silloin keskustelu vanhemmuuksista nousee esiin. Pohditaan esimerkiksi sitä tehdäänkö apilaperhe tai sovitaanko, että miespari toimii lähivanhempina, sanoo Sini Kukkola.

– Perheen sisäinen adoptio on myös yksi puheenaihe. Hedelmöityshoidoista kustannuksineen puhutaan paljon tai vaikkapa siitä, mikä on lapsen biologisen isän rooli kahden naisen perheessä, jatkaa Anne Korkiamäki.

Sateenkaariuusperhe kohtaa ympäristön paineet

Uusperheiden asiat ovat usein esillä. Puhutaan siitä, miten ympäristö suhtautuu, kun naisen aviomies vaihtuukin tyttöystävään.

Sini Kukkola

Yksi kestoaihe aikuisten tapaamisissa on sateenkaariperheiden sekä päiväkodin ja koulun maailmojen kohtaaminen.

– Meidän kokemuksemme mukaan Pirkanmaalla on tässä suhteessa aika hyvä tilanne. Esimerkiksi äitienpäiväksi päiväkodissa meille tehdään kaksi korttia. Tottakai alueellisia eroja on, eihän sateenkaariperheitä ole joka päiväkodissa. Me yhdistyksessä teemme valistustyötä ja viemme tietoa päiväkoteihin, kertoo Sini Kukkola.

– Sateenkaariuusperheiden asiat ovat usein myös esillä. Eli tapaamisissa puhutaan siitä, miten ympäristö suhtautuu, kun naisen aviomies vaihtuukin tyttöystävään tai jos mies ottaa vaimon tilalle poikaystävän.

Sateenkaariperheet ry:n toiminnan merkitys korostuu aikuisten toisilleen antamassa vertaistuessa.

–Tottakai lapsetkin saavat ryhmissä uusia ystäviä ja ennen kaikkea näkevät, että on muitakin sateenkaariperheitä, sanoo Sini Kukkola.

Pride-kulkue ja sateenkaarirauhan julistus

Pride-kulkueessa näytetään suurelle yleisölle, että tavallisia ihmisiä tässä kävelee, vaikka sateenkaarilipun alla kuljetaankin.

Sini Kukkola

Pirkanmaalla vietetään parhaillaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pride-teemaviikkoa. Viikko huipentuu lauantaina 6.6. järjestettävään Tampereen Tullikamarinaukiolta käynnistyvään ja Laikunlavalle suuntaavaan pride-kulkueeseen. Laikunlavalla järjestettävässä päätapahtumassa kuullaan apulaispormestari Mikko Aaltosen julistama Tampereen kaupungin sateenkaarirauhan julistus.

Myös Sini Kukkola ja Anne Korkiamäki suuntaavat marssille lauantain perhetapaamisen jälkeen.

– Pride-kulkueessa näytetään suurelle yleisölle, että tavallisia ihmisiä tässä kävelee, vaikka sateenkaarilipun alla kuljetaankin. Ollaan erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia.

– Suomessa on hyvä elää sateenkaari-ihmisenä, mutta edelleenkään emme ole tasa-arvoisia enemmistön kanssa esimerkiksi avioliiton tai lasten oikeuksien suhteen, kuittaa Sini Kukkola.