1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitusohjelma antaa kunnille lisää valtaa päättää kulttuuripalveluista

Kunnille annetaan lisää liikkumatilaa ja mahdollisuus päättää muun muassa kulttuuritoimen rahoituksesta. Kulttuurin osuuteen valtion budjetista ei ole merkitty suoranaisia säästöjä.

hallitusneuvottelut
Tanssiteatteri esiintyy lapsille
Tanssiteatteri Raatikko esiintyy Lasten Kulttuuriviikoilla.YLE / Juha Korhonen

Tulevan hallituksen ohjelmassa ei näy suoranaista säästöpainetta kulttuuribudjettiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja, Riitta Kaivosoja huokaisee helpotuksesta:

– Tämä on iloinen asia, sillä kulttuuri on jo käynyt läpi niin monta säästökierrosta, Kaivosoja sanoo.

Valtionosuuksien indeksikorotusten kohtalo on vielä arvoitus, mutta, koska indeksit on kutistettu jo edellisillä leikkauskierroksilla niin pieniksi, niiden ei luulisi olevan kynnyskysymys budjetin kannalta.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että hallitus haluaa vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta lisäämällä taiteen perusopetusta ja kulttuuritoimintaa.

Lisäksi prosenttitaiteen periaatetta laajennetaan yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa. Näin pyritään lisäämään taiteen hyvinvointivaikutuksia.

Kunnille lisää vapautta päättää omista kulttuuripalveluistaan

Leikkauksilta kulttuuriala tuskin kuitenkaan säästyy, sillä kunnille on tulossa huomattavasti lisää toimintavapautta päättää siitä, millä tavalla ne järjestävät lakisääteisiä kulttuuripalveluja.

– Vielä emme tiedä, miten tämä asia säädetään ja miten laaja kuntien päätäntävalta tulee olemaan, Kaivosoja sanoo.

Lakeja, joihin liittyen liikkumavapautta tulee, ovat esimerkiksi museolaki, kirjastolaki, teatteri- ja orkesterilaki, laki kulttuuritoiminnasta kunnissa sekä vapaata sivistystyötä koskeva laki.

Kunnat vapautettaisiin noudattamasta laeissa mainittuja velvoitteita. Tällä tavoitellaan säästöjä. Niitä syntyisi toimintavapauden lisääntymisen, yritysmaailman hyödyntämisen sekä kolmannen sektorin osallistumisen myötä.

Näiden lakien puitteisiin sisältyy myös hallituksen suojelema taiteen perusopetus.

– Näistä asioista päätetään toimintasuunnitteluvaiheessa, joten on vielä liian aikaista arvioida, mikä on esimerkiksi taiteen perusopetuksen kohtalo, Kaivosoja tuumaa.

Lue seuraavaksi