Opiskelijajärjestöt pettyneitä – johtavatko säästöt opiskelijoilta opintojen turhaan venymiseen?

Sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen opiskelijoiden etuja valvovissa järjestöissä hallitusohjelma otettiin vastaan pettyneenä. Hallitus on kaavaillut säästävänsä rutkasti opiskelijoilta ja koulutuksesta.

Kotimaa
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tällä hetkellä opintotuki on asumislisän ja lainan kanssa noin 900 euroa kuussa. Tiina Jutila / Yle

Myös Oulussa opiskelijajärjestöt ovat huolissaan hallituksen kaavailuista leikata opiskelijoilta ja koulutuksesta.

Keskiviikkona julkistettuun hallitusohjelmaan sisältyy muun muassa aikomus säästää opintotuesta 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja myöhemmin vielä paljon lisää.

Ammattikorkeakouluopiskelijoita edustavan OSAKOn hallituksen puheenjohtaja Juha Heikkinen on hyvin pettynyt. Hän sanoo, että niin perussuomalaisten, kokoomuksen kuin keskustankin puheenjohtajat antoivat ennen vaaleja lupauksen, että koulutuksesta ei leikata.

– Ymmärrän, että kompromisseja pitää tehdä, mutta entä kun kaikki olivat samaa mieltä, hän ihmettelee.

Opintotukikuukausia aiotaan myös rajata, vaikka jo nyt niitä saa vain hieman enemmän kuin opintojen suorittaminen ajallaan vaatii.

Heikkinen uskoo, että tuloksena on, että opiskelijat joutuvat tekemään entistä enemmän hanttihommia elääkseen, jolloin opiskeluaika venyy mutta oman alan työkokemuskaan ei kerry.

"Lasten ja nuorten asiat ovat leikkauslistalla"

Myöskään yliopisto-opiskelijoita edustavassa Oulun yliopiston ylioppilaskunnassa ei hihkuta riemusta.

Tuntuu, että lasten ja nuorten asiat ovat leikkauslistalla. Se on huolestuttavaa, kun miettii, että nuorissa pitäisi olla tulevaisuus.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Eero Manninen

– Korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta on pettymys, että opintotuesta leikataan taas kerran, kommentoi pääsihteeri Eero Manninen.

Manninen sanoo, että hallitusohjelma on selvä viesti siitä, että valtiovalta aikoo lisätä opiskelijan rahoituksen lainapainotteisuutta.

Ohjelmaan sisältyy myös korkeakouluihin suoraan kohdistuvia määrärahojen leikkauksia.

– Näyttää myös siltä, että yliopistot joutuvat isoihin taloudellisiin haasteisiin tulevan hallituskauden aikana, jos näillä mennään.

Manninen huomauttaa, että iso osa muistakin hallituksen kaavailemista leikkauksista kohdistuu nuoriin tai lapsiin.

–Tuntuu, että lasten ja nuorten asiat ovat leikkauslistalla. Se on huolestuttavaa, kun miettii, että nuorissa pitäisi olla tulevaisuus.

Manninen ihmettelee, miten hallitusohjelmassa voidaan puhua siitä, että koulutukseen pitää panostaa, jos siitä aiotaan kuitenkin säästää kovalla kädellä.