Venäjällä Nemtsovin lähimies kiidätettiin sairaalaan – oppositiovaikuttajat epäilevät myrkytystä

Venäläinen oppositiovaikuttaja Vladimir Kara-Murza on joutunut Moskovassa sairaalaan äkillisen mystisen sairastumisen takia. Aktivistit epäilevät, että Kara-Murza on joutunut myrkytyksen uhriksi. Tiedot sairastumisesta ovat ristiriitaisia.

Ulkomaat
Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-MurzaKuvakaappaus Hodorkovski Centerin Twitter-tililtä

Venäläinen oppositioaktivisti Vladimir Kara-Murza on joutunut Moskovassa sairaalaan äkillisen mystisen sairastumisen takia. Hänen kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

Kara-Murzan puolueen lakimies kertoo Kommersant (siirryt toiseen palveluun)-lehden mukaan lääkärien pitäneen alustavasti mahdollisena, että oppositiovaikuttaja olisi joutunut myrkytyksen kohteeksi.

Helmikuussa murhattu Boris Nemtsov johti RPR Parnas -puoluetta, johon myös Kara-Murza kuuluu. Kara-Murza oli myös mukana Nemtsovin Ukrainan sotaa koskevissa tutkimuksissa.

Vladimir Kara-Murza joutui tiistai-iltana sairaalaan, kun hänen verenpaineensa oli noussut äkillisesti ja hän oli menettänyt tajuntansa. Myöhemmin lääkärit kertoivat Kara-Murzan isälle, että sairastuminen johtuu munuaisten pettämisestä.

Lehtitietojen mukaan Kara-Murzan isä ei pidä poikansa sairastumisen syytä myrkytyksenä. Hän pitää mahdollisena, että sairastuminen johtuisi esimerkiksi liian kovasta työtahdista ja paineista tai ruokamyrkytyksestä.

Oppositiokollegat epäilevät kuitenkin, että Kara-Murza on joutunut myrkytyksen uhriksi. Avoin Venäjä-liikkeen koordinaattori Maria Baronova kertoi brittiläiselle the Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle pitävänsä sairastumista epäilyttävänä.

Vladimir Kara-Murza työskentelee liikemies Mihail Hodorkovskin perustamassa Avoin Venäjä -liikkeessä. Pitkästä vankeudesta vapautunut Hodorkovski on presidentti Vladimir Putinin näkyvimpiä arvostelijoita. Hän asuu nykyisin Sveitsissä.

Opositio ja länsimaat pitivät Hodorkovskin saamaa talousrikostuomiota yleisesti poliittisena.