1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallitusneuvottelut

Ministerivalinnat, leikkaukset, verotus, sote... Lue yhteenveto keskiviikon hallitusuutisista

Keskiviikkona julkistettiin uusi hallitusohjelma, jonka linjaukset vaikuttavat suomalaisten arkeen lukuisin eri tavoin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (vas.), keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb hallitusohjelmaa, hallituksen kokoonpanoa ja ministerisalkkujen jakoa koskevassa tiedotustilaisuudessa Smolnassa Helsingissä 27. toukokuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tulevassa hallituksessa on 14 ministeriä. Suurin puolue keskusta saa kuusi ministeriä, perussuomalaiset ja kokoomus saavat kumpikin neljä ministeriä.

Keskustan Juha Sipilästä tulee uusi pääministeri. Lisäksi keskusta saa elinkeinoministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin tehtävät. Keskusta esittelee ministerinsä torstaina.

Perussuomalaiset kertoi ministerivalinnoistaan keskiviikkoiltana. Puheenjohtaja Timo Soini ottaa ulkoministerin salkun. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousee Hanna Mäntylä, oikeus- ja työministeriksi Jari Lindström ja puolustusministeriksi Jussi Niinistö.

Kokoomuksen uudet ministerit ovat valtiovarainministeri Alexander Stubb, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja sisäministeri Petteri Orpo.

Tavoitteena 10 miljardin säästöt

Hallitus tavoittelee yhteensä kymmenen miljardin euron säästöpakettia.

Valtion ja kuntien menoleikkauksista on määrä syntyä kuuden miljardin euron säästöt. Leikkauksista 1,5 miljardia euroa on ehdollisia, eli niitä ei toteuteta, jos työmarkkinajärjestöt pystyvät tekemään yhteiskuntasopimuksen ja maltillisen palkkaratkaisun.

Rakenteellisista uudistuksista eli sote-uudistuksesta ja kuntien tehtävien karsimisesta pyritään saamaan neljän miljardin euron säästöt.

Sote-uudistus toteutetaan keskustan ajaman maakuntamallin pohjalta. Valitussa mallissa on enintään 19 sote-aluetta, ja niille tulee vaaleilla valitut valtuustot.

Kuntien tehtäviä aiotaan karsia yhteensä miljardilla eurolla vuositasolla. Kunnille annetaan myös enemmän valtaa päättää asioistaan.

Veroihin kevennyksiä ja kiristyksiä

Hallitusohjelman (siirryt toiseen palveluun) mukaan kokonaisveroaste pysyy ennallaan, mutta yksittäisiin veroihin tulee muutoksia.

Ansiotuloverotus ja autoverotus huojenevat. Toisaalta tupakkavero ja muut valmisteverot nousevat, ja asuntolainojen korkovähennysoikeutta pienennetään. Tupakka-askin hinta nousee noin kaksi euroa ensi hallituskauden aikana.

Veromuutosten jälkeen keskituloiselle suomalaiselle jää 16 euroa enemmän kuukaudessa, Veronmaksajien keskusliitto arvioi.

Vuorotteluvapaan ehtoja tiukennetaan, ja mahdollisesti jopa koko vuorotteluvapaajärjestelmästä luovutaan. Opintotukikuukausien määrää ja lasten päivähoito-oikeutta rajataan. Päiväkotien ryhmäkoot ja koulujen luokkakoot kasvavat.

Hallitusohjelman mukaan Suomi syventää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä jätetään auki.