Röökiaskille lisää hintaa – Asiantuntija: Vähentää tupakointia huomattavasti

Tupakkaveroa kiristetään alkavalla hallituskaudella asteittain. Tupakka-askin hinta nousee arviolta 2 euroa nykyisestä noin 6 eurosta. Tupakka-asiantuntija uskoo hinnannousun vähentävän tupakointia.

Kotimaa
Mies tupakoi.
Yle

– Ilman muuta se vaikuttaa tupakoinnin määrään. Vaikutus koostuu kahdesta asiasta: ihmiset vähentävät tupakointia ja toisaalta tupakoinnin lopettaminen yleistyy, arvioi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tupakka-asiantuntija, ylilääkäri Antero Heloma.

Aiemmat veronkiristykset ovat nostaneet tupakka-askin hintaa noin 50 sentillä vuodessa. Samaan aikaan tupakointi on vähentynyt vuosittain noin 3,5 prosenttia.

– Jos nyt päätetty korotus toteutetaan kerralla, se vaikuttaa huomattavasti enemmän tupakoinnin vähentämiseen ja lopettamiseen, sanoo ylilääkäri Antero Heloma.

Hinnan nousu saattaa lisätä tupakan matkustajatuontia varsinkin EU:n ulkopuolisista maista, eli lähinnä Venäjältä.

– On ollut puhetta, että tupakan tuontirajaa nostettaisiin, 20:een tuntiin kuten alkoholilla. Silloin ulkomailta tapahtuva tuonti ei pääsisi lisääntymään.

Tuontia on pitänyt aisoissa se, että maahan saa tuoda vain rajoitetusti tupakkatuotteita, joissa ei ole varoitustekstejä suomeksi ja ruotsiksi.

THL:n tupakka-asiantuntija pitää veronkorotusten jatkamista hyvänä.

– Jos on tarkoitus saada Suomi savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä, niin veronkiristyksillä se saavutetaan ehkä jo 2030, Heloma arvioi.