1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hallitusneuvottelut

Lääkekulut ja lääkärikäynnit kallistuvat - hallitus leikkaa Kelan korvauksia

Lääkkeitä, yksityisiä terveyspalveluja tai Kelan korvaamia matkoja käyttävien rahapussi kevenee. Hallitusohjelmassa leikataan korvauksia ja korotetaan omavastuita.

hallitusneuvottelut
Lääkepurkki kumollaan pöydällä ja sen edessä pillereitä.
Lääkekustannusten omavastuulla on kalenterivuosittainen katto, joka on tänä vuonna 612 euroa.Henrietta Hassinen / Yle

Uusi hallitus hakee säästöjä terveyden- ja sairaanhoidosta maksettujen korvausten leikkaamisella. Yksityisen lääkärin tai hammaslääkärin palkkoista korvataan entistä pienempi osa ja lääkekorvauksia leikataan 150 miljoonalla eurolla.

Yksityisten lääkäreiden ja hammaslääkäreiden palkkoista maksettavaa sairausvakuutuskorvausta vähennetään ensi vuodesta lähtien. Keskimääräiset korvaukset ovat nyt käyntikertaa kohden 21-26 prosenttia palkkioista. Hammaslääkäripalkkioiden korvaukset laskevat viidenneksellä. Muiden lääkäreiden osalta vähennyksen suuruutta ei ole kirjattu hallitusohjelmaan.

Korvausten vähentämisen vaikutusta kunnalliseen terveydenhoitoon ei ole arvioitu. Potilaiden hakeutuminen esimerkiksi julkisen terveydenhuollon silmälääkäreiden ja gynekologien vastaaotoille voi lisääntyä.

Lääkekorvaukset leikkuriin vuonna 2017

Lääkekorvauksia leikataan joko korottamalla merkittävästi omavastuuosuutta, alentamalla korvausprosentteja tai muuttamalla lääkkeiden korvattavuutta. Lääkekustannusten omavastuulla on kalenterivuosittainen katto, joka on tänä vuonna 612 euroa. Sen täytyttyä asiakas maksaa vain 1,50 euron omavastuun lääkettä kohti.

Lääkekorvauksien leikkaamisella halutaan säästää julkisia menoja 150 miljoonaa euroa vuodessa vuodesta 2017 lähtien.

Kelan matkakorvausten omavastuuta ja vuosittaista maksukattoa nostetaan jälleen ensi vuonna. Säästäjä kertyy vuosittain 20 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmaan ei ole kirjattu korotusten suuruutta.

Tänä vuonna omavastuu on 16 euroa yhdensuuntaiselta matkalta, mikäli matka on tilattu Kela-kyytejä välittävästä alueellisesta keskuksesta. Mikäli taksimatka on tilattu muuualta on omavastuu 32 euroa eikä korotettu omavastuu kerrytä vuotuista omavastuuosuutta.

Kela maksaa tarpeelliset matkat potilaalle tai kuntoutujalle kokonaan sen jälkeen kun omavastuita on kertynyt tietty määrä. Tänä vuonna maksukatto on 272 euroa. Kelan korvaamia taksikyytejä saa vain lääkärin kirjoittaman todistuksen perusteella.

Sosiaalietuuksista suurimmat säästöt

Hallitusohjelmaan sisältyvillä sosiaalietuuksien leikkaamisilla syntyy liki 440 miljoonan euron säästöt. Se on suurin yksittäinen potti julkisen talouden välittömistä 1,4 miljardin euron sopeuttamistoimista ensi vuonna.

Asiakasmaksujen ja muiden maksujen korottamisella sekä lisääntyvillä sakkotuloilla päästään 243 miljoonan euron vähennykseen. Opetuksen, tieteen ja kulttuurin osuus talkoissa on vajaat 180 miljoonaa euroa ja einkeinoelämän 76 miljoonaa euroa. Indeksien jäädytyksellä säästyy 70 miljoonaa euroa.

Tavallisten kansalaisten elämään on vähiten välittömiä vaikutuksia ulkoasianhallintoon kohdistuvilla 300 miljoonan euron leikkauksilla. Ne kuitenkin merkitsevät muun muassa kehitysyhteistyömäärärahojen karsimista 200 miljoonalla eurolla. Osallistuminen sotilaallisiin rauhaturvaoperaatiohin vähenee ja vuodesta 2017 lähtien Suomella on niissä mukana enää 90-120 henkilöä.

Lue seuraavaksi