1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakentamiseen luvassa helpotuksia – hallitus raivaa sääntöviidakkoa

Uusi hallitus haluaa saada vasarat paukkumaan rakennuksilla ja lisää asuntoja vastaamaan kysyntää. Hallitusohjelmaan kootussa työkalupakissa on monta työkalua tätä varten.

Kotimaan uutiset
Rakennusmiehiä.
Tommi Parkkinen/Yle

Hallituksen tavoitteena on, että asuntorakentaminen vastaisi nykyistä paremmin kysyntää. Halltus pistää ensi töikseen asuntorakentamisen säädökset remonttiin, jotta tavoitteeseen päästään. Kansalaisia myös kannustetaan järjestämään asuminen omatoimisesti.

Kaavoitusta helpotetaan ja viranomaisille määrätään sitovat käsittelyajat, jotta tonttitarjontaa saadan lisättyä. Rakentamisen jarruttamista valituksilla estetään rajoittamalla valitusoikeuksia ja nopeuttamalla valitusten käsittelyä. Valittajat joutuvat myös maksamaan entistä suurempia oikeudenkäyntimaksuja.

Hallituksen kaavailujen mukaan rakentaja joutuu jatkossa asioimaan rakennuslupa-asioissa vain yhdellä luukulla, oli kysessä sitten viranomaisen toimipiste tai sähköinen palvelu.

Suojelu ei estä hissien rakentamista

Toimisto- ja liiketilojen muuttaminen asunnoiksi helpottuu, sillä niihin ei tarvitse soveltaa uudisrakentamisen vaatimuksia esimerkiksi esteettömyyden tai äänieristyksen osalta. Esteettömysvaatimuksia lievennetään myös nuoriso- ja opiskelija-asunnoissa. Jäljellä jäävillä avustuksilla lisätään heikkokuntoisten ja asunnottomien asuntojen rakentamista.

Lainsäädäntöä myös muutetaan niin, että suojelulla ei estetä asuinrakennusten estettömyyden poistamista, esimerkiksi hissien rakentamista hissittömiin taloihin.

Väestönsuojien ja pysäköintipaikkojen rakentamisen on luvassa kevennyksiä valtion ja kuntien normitalkoista, joissa pyritään kustannusten ja byrokratian karsimiseen.

Luvan tilalle ilmoitus

Vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyvään asuinkäyttöön joustavoitetaan. Aurinkopaneelien ja maalämpöpumppujen asentamiseen ja pienimuotoiseen piharakentamiseen riittää ilmoitus viranomaiselle.

Haja-asutusalueelle ennen vuotta 2004 rakennettujen pientalojen ja mökkien kohdalla luovutaan jätevesiremonteille asetutusta määräajasta mikäli ne eivät sijaitse rannassa tai pohjavesialueella. Jätevesijärjestelmä tarkistetaan mikäli kiinteistöön tehdään rakennuslupaa vaativa peruskorjaus.

ASP-järjestelmän säästösopimuksen voi jatkossa solmia jo 15 vuotiaana, joten asuntosäästämisen voi aloittaa halutessaan jo ennen täysi-ikäisyyttä.

Lue seuraavaksi