Koe uusi yle.fi

Professoriliitto suuttui Stubbille

Yliopistoindeksi jäädyttäminen ja kolmannen lukukauden käyttöönotto niukkenevilla resursseilla on mahdoton yhtälö, uskovat Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto..

Kotimaa

Professoriliitto on suuttunut tulevalle valtiovarainministerille Alexander Stubbille (kok.) kommentista, joka liittyi kaavailtuun korkeakoulujen kolmanteen lukukauteen.

– Jos aikoinaan professorilla oli kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu – niin jatkossa näin ei enää ole, sanoi Stubb hallitusohjelman julkistamisen yhteydessä.

Professoriliiton puheenjohtajan Kaarle Hämerin mukaan Stubbin heitto oli käsittämätön ja professorikuntaa loukkaava. Professorien vuotuinen työaika on satoja tunteja pidempi kuin työntekijöillä yleensä, Hämeri sanoo.

Kesä on ollut Hämerin mukaan professoreille ja useille muille yliopistotutkijoille ainoa ajankohta keskittyä tutkimukseen. Tutkimukseen jäävä aika on muutenkin pienentynyt, hän sanoo.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto arvostelevat myös hallitusohjelman sisältöä. Niiden mielestä yliopistoindeksi jäädytetään ja kolmas lukukausi aiotaan ottaa käyttöön niukkenevilla resursseilla.

– Hallituskauden tavoitteena on saada tutkimus- ja innovaatiotoiminnan laatu ja vaikuttavuus nousuun. Miten tämä voi toteutua supistuvilla voimavaroilla ja sillä että aikaa jää yhä vähemmän tutkimukselle, kysyy Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Politiikka

Analyysi: Vastaehdokkaat haastoivat Niinistöä Ylen tentissä – samalla he pelasivat kärkiehdokkaan pussiin

NHL

Filppula jälleen vireessä, nosti kiekon hienosti yläkulmaan

Brexit

Theresa Mayn brexit-puheet saivat EU-johtajilta aplodit

Alkoholilainsäädäntö

Tuleeko nelosolut ruokakauppoihin? Eduskunnassa luvassa jännitysnäytelmä, kun edustajat äänestävät alkoholin prosenttirajasta