Konservatiivikuvernöörin veto nurin – Nebraska luopuu kuolemanrangaistuksesta

Nebraska on ensimmäinen yli neljäänkymmeneen vuoteen kuolemanrangaistuksen lakkauttanut rebuplikaanienemmistöinen osavaltio.

Ulkomaat
Mielenosoitus ja ohikulkijoita.
Kuolemanrangaistuksen vastustajat osoittivat mieltään Bostonin maratonin pommituksesta syytetyn miehen oikeudenkäynnin aikana 8. huhtikuuta.Katherine Taylor / EPA

Nebraskasta tuli keskiviikkona Yhdysvaltain 19. osavaltio, joka on poistanut kuolemanrangaistuksen.

Kuolemanrangaistusta kannattava kuvernööri Pete Ricketts oli käyttänyt veto-oikeuttaan estääkseen lain voimaantulon, mutta osavaltion lainsäätäjät äänestivät sen nurin täpärästi luvuin 30–19.

30 ääntä oli juuri se määrä, joka tarvittiin kuvernöörin veton kumoamiseen.

Osa Rickettsia vastaan äänestäneistä senaattoreista kannatti kuolemanrangaistusta, mutta he olivat vakuuttuneita, ettei osavaltio tule käyttämään sitä oikeudellisten esteiden takia.

Republikaanienemmistöinen Nebraska teloitti kuolemaantuomitun sähköllä viimeksi vuonna 1997. Osavaltio ei ole käyttänyt nykyisin yleisesti teloituksissa käytettävää myrkkyruisketta kertaakaan. Osavaltio myös menetti valmiuden teloituksiin joulukuussa 2013, kun yhden lain vaatiman kuolettavan lääkeaineen käyttöaika meni umpeen. Ricketts ilmoitti viime kuussa, että Nebraska oli ostanut lisää uusia kuolettavia lääkkeitä.

Nebraska on ensimmäinen konservatiiviosavaltio, joka on luopunut kuolemanrangaistuksesta yli neljäänkymmeneen vuoteen. Pohjois-Dakota poisti rangaistuksen vuonna 1973.

Kuolemanrangaistus on lakkautettu Yhdysvalloissa nyt 19 osavaltiossa ja pääkaupunki Washingtonissa. Sallittu se on 31 osavaltiossa.

Kuolemanrangaistuksesta luopuneet osavaltiot Yhdysvalloissa.
Kuolemanrangaistuksesta luopuneet osavaltiot Yhdysvalloissa.Yle Uutisgrafiikka

Teloituksista on käyty Yhdysvalloissa kiivasta keskustelua viime vuosina, kun useat myrkkyruiskeella tehnyt teloitukset ovat menneet pieleen, ja vangit ovat kituneet pitkään ennen kuolemaansa.

Lähteet: AP, Reuters