1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalaisnuori mielii turskatacoja

Turska, lohi ja äyriäiset kuuluvat rannikkovaltion ruokavalioon olennaisena osana. Norjalaisille nuorille maistuu kuitenkin nykyistä useammin muu arkiruoka. Norjan valtio ja yritykset ovat käyneet kansalliseen kalakampanjaan yksissä tuumin. Kotitaloustunneilla opiskellaan kalaruokien valmistusta Fiskesprell-kampanjan vauhdittamana. Katso video keväisestä turskatunnista Sommerlystin koulussa.

Ulkomaat
Pikku-Alpit Lyngenissä huhtikuussa 2015.
Norjalaisnuoria rohkaistaan syömään kalaa kansallisen valistuskampanjan avulla. Norjan rannikko on kuulu kalavesistään. Kuvassa Pikku-Alpit Lyngenissä keväällä 2015.

Kari-Anne Johansen Norwegian Seafood-järjestöstä kertoo, että kampanjaan on osallistunut yli 35 000 oppilasta.

– Norjassa syödään kalaa edelleen kolmesti viikossa, täällä on mistä valita. Nuoret pitävät eniten lohesta erityisesti paistettuna. Kalahampurilaisia ei juurikaan tarjoilla, mutta sushitrendi on nousussa. Fiskesprell-kampanjassa opetellaankin, miten tehdä kalapizzaa tai kalatacoja.

Kotitalousopettaja Unni Wilhemsen sanoo, että kun pohdittiin, mitä norjalaista perinneruokaa nuoret haluaisivat tehdä, valinta oli selvä.

– Pohjoisessa kala on kuitenkin se tärkein poron ja hirven sijaan, porkkanoiden ja perunan kanssa. Päinvastoin kuin minä, he eivät halunneet maustaa sitä. Keitettyä turskaa, siinä se. Luulen, että käytännön opetus voi rohkaista oppilaita kokkaamaan myös kotona.

15-vuotias Rebekka Bech Risør pitää ryhmätuntia hauskana.

– Pidän kyllä lohesta, mutta en niinkään muista kaloista. Yllätyin, miten helppoa valmistus on. En nyt kuitenkaan ryhdy tekemään kalaa kotona, en niin perusta ruuanlaitosta. Musiikkiiharrastus on mukavampaa.

Lue seuraavaksi