Suomalaiset valmiita kieltämään savukkeiden myynnin kokonaan

Yli puolet suomalaisista olisi valmiita kieltämään savukkeiden myynnin kokonaan, paljastaa tuore tutkimus. Suopeimmin kieltoon suhtautuvat nuoret. Kannatusta saa myös tupakoinnin kieltäminen julkisilla paikoilla.

politiikka
Nainen polttaa tupakkaa kesäisen näköisessä Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Savukkeiden myynnin kieltämiseen Suomessa olisi valmiita 56 prosenttia vastaajista. Etenkin nuoret ovat täyskiellon kannalla, paljastaa Sydänliiton, Aivoliiton ja Diabetesliiton teettämä tutkimus. Alle 25-vuotiaista yli 70 prosenttia kieltäisi tupakan myynnin Suomessa kokonaan, kun keski-ikäisistä tupakanmyynnin kieltäisi alle puolet vastanneista.

- Oli ilahduttavaa huomata, että nuoret olisivat valmiita tupakoinnin koviinkin rajoituksiin, sanoo Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski.

Nuoret olivat myös valmiimpia kieltämään tupakoinnin yleisillä paikoilla. Yli kolme neljästä alle 25-vuotiasta vastaajista kieltäisi tupakoinnin mm. kaduilla, puistoissa ja uimarannoilla. Koko väestöstä kaksi kolmesta tekisi lopun julkisesta sauhuttelusta: naisista 70 prosenttia ja miehistä 61 prosenttia vastanneista.

- Tupakkalain tavoite on savuton Suomi vuonna 2040, mutta on arvioitu, että tavoitteeseen on mahdollista päästä jo 10 vuotta aiemmin, Lahti-Koski muistuttaa.

Myös tupakoitsijoista 15 prosenttia kannatti savukkeiden myyntikieltoa. Lahti-Kosken mukaan se on ymmärrettävää, sillä kaksi kolmesta päivittäin tupakoivasta haluaa lopettaa tupakoinnin.

Tupakointi lyhentää elinikää 10 vuodella

Tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ovat länsimaissa edelleen yleisimpiä kuolinsyitä. Kaikista kuolemista noin 14 prosenttia johtuu tupakasta ja lyhentää odotettavissa olevaa elinikää 10 vuodella.

Tupakointi lisää selvästi vaaraa sairastua mm sydän- ja verisuonisairauksiin, keuhkoahtaumaan ja erilaisiin syöpiin.

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton käynnistämien Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi. TNS Gallupin tänä keväänä tekemään tutkimukseen vastasi 1016 suomalaista.

Matkustajien mukanaan tuomien savukkeiden määrä vähentynyt

Suomalaisten ulkomailta mukanaan tuomien savukkeiden määrä on vähentynyt viime vuoden aikana nelisen prosenttia ja nuuskan seitsemisen prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Määrän vähentymisestä huolimatta suomalaiset toivat mukanaan edelleen mittavan määrän savukkeita ja nuuskaa. TNS Gallupin viikkokartoituksen mukaan ulkomailta palaavien mukana Suomeen oli tullut viimeisen 12 kuukauden aikana noin 532 miljoonaa savuketta ja 8,1 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Korkeimmillaan matkustajatuonti oli vuonna 2008, jolloin matkatavaroiden mukana kulki 800 miljoonaa savuketta. Vuodesta 2009, jolloin nuuskan matkustajatuontia tiedusteltiin viikkokartoituksessa ensimmäisen kerran, sen matkustajatuonti on lisääntynyt yli 40 prosenttia.