1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sanni Grahn-Laasonen: "Vaikeina aikoina sivistystä ja kulttuuria pitää vahvistaa"

Opetus- ja kulttuuriministerin pestissä aloittava Sanni Grahn-Laasonen sanoo ymmärtävänsä, että hallitusohjelmaan kirjatut koulutussäästöt herättävät huolta, mutta taloustilanne ei jätä vaihtoehtoja. Kulttuuri säästyy leikkauksilta, mitä Grahn-Laasonen pitää tärkeänä tiukkoina aikoina.

Sanni Grahn-Laasonen Aamu-tv:n studiossa 28. toukokuuta. Kuva: Yle

Tuleva opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on vaativan tehtävän edessä, kun hallitusohjelmaan kirjattuja koulutukseen liittyviä säästöjä ryhdytään toteuttamaan käytännössä.

Myös kritiikkiä on odotettavissa, mutta se on Grahn-Laasonen mukaan osa ministerin työtä.

– Kritiikki kuuluu tähän ammattiin. Arvostella saa, koska mielipide-eroja on. Tämä on ala, jonka asiat vaikuttavat lähes kaikkien suomalaisten arkeen.

– En pelkää kritiikkiä, enkä ole pelännyt tähänkään asti.

Koulutus on tärkeää, vaikka säästetään

Hallitusohjelmassa on mukana myös suunnitelma opintotuen leikkauksesta. Suunnitelmat ovat jo saaneet opiskelijat takajaloilleen.

– Ymmärrän erittäin hyvin opiskelijoiden huolen. Koulutuskaan ei säästy säästöiltä, mutta ne pyritään toteuttamaan rakenneuudistuksilla, jotta suomalainen korkeatasoinen opetus ja tutkimus eivät vaarannu, sanoo Grahn-Laasonen.

Uskon, että kulttuurilla ja taiteella on valtavia hyvinvointivaikutuksia.

Sanni Grahn-Laasonen

– On tärkeää, että malli rakennetaan sellaiseksi, että se mahdollistaa opintojen etenemisen ja opiskelun varallisuudesta riippumatta.

Grahn-Laasosen mukaan koulutus on yksi tulevan hallituksen kärkihankkeista. Tavoitteena on kääntää heikentyneet oppimistulokset nousuun ja uudistaa koulutusjärjestelmää.

– Muun muassa uuden teknologian mahdollisuuksia otetaan käyttöön opetuksessa. Synkkien leikkauspäätösten ohella on myös positiivisia uutisia: peruskoulussa liikuntaa lisätään tunti päivässä ja kieltenopetuksen alkamista aikaistetaan.

Kulttuuri lisää hyvinvointia

Myös kulttuuri- ja urheiluasiat kuuluvat Grahn-Laasosen toimialueeseen. Etenkin kulttuuri on lähellä forssalaisministerin sydäntä.

– Olen kulttuurin monipuolinen kuluttaja. Kävisin kulttuuritapahtumissa enemmänkin, jos aikataulu ja elämäntilanne sen sallisivat. Itse olen harrastanut musiikkia aivan pienestä saakka, ja se on minulle rakkain harrastus. Vuosien varrella olen soittanut viulua, haitaria ja rumpuja sekä laulanut.

– Edelleen kokoonnumme vanhojen soittokavereiden kanssa musisoimaan silloin tällöin, lähinnä terapiamielessä. Uskon, että kulttuurilla ja taiteella on valtavia hyvinvointivaikutuksia.

Grahn-Laasonen on hyvillään siitä, että hallitusohjelmassa kulttuuriin ei kohdistu suoria leikkauksia.

– Alan budjetit ovat Suomessa niin pieniä, ja katsoimme, että vaikeina aikoina sivistystä ja kulttuuria pitää vahvistaa. Tästä päätöksestä olen ylpeä.