1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat varoittavat pitämästä Isisin riveihin liittyviä naisia pelkkinä jihadistimorsiamina – naisten muodostama uhka jää näkemättä

Naiset itse näkevät itsensä pyhiinvaeltajina, jotka lähtevät kehittämään Isisin hallitsemaa aluetta islamilaiseksi utopiaksi, kertovat brittitutkijat. Naisille tärkeää on myös aatetoveruus toisten naisten kanssa.

Ulkomaat
ISIS-järjestön lippu.
Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. AP Graphics Bank

Tuore brittitutkimus varoittaa pitämästä ääri-islamilaisen Isis-järjestön riveihin liityviä nuoria naisia pelkkinä jihadistien morsiamina, sillä se vaikeuttaa pyrkimyksiä estää muita naisia radikalisoitumasta.

Institute for Strategfic Dialoguen ja King College Londonin radikalisoitumisen tutkimuskeskuksen tutkijoiden mukaan nuorilla naisia on monia syitä liittyä islamistijärjestöön. Joukossa on muun muassa näkemys muslimien vainoamisesta sekä halu kuulua samoin ajattelevien naisten joukkoon.

Länsimaissa täytyy ymmärtää nämä erilaiset motiivit, jos halutaan estää naisten liittyminen isalmistitaistelijoihin ja mahdollinen paluu kotiin tekemään terrori-iskuja, tutkijat Erin Saltman ja Melanie Smith sanovat.

Naisten näkeminen aivopestyinä ja viattomina tyttöinä estää näkemästä heidän muodostamaansa uhkaa, tutkijat varoittavat.

– Heitä ei oteta vakavasti, Smit toteaa.

Naisilla tärkeä propagandarooli

Saltmanin ja Smithin mukaan Syyriaan matkustavat naiset näkevät itse itsensä enempänä kuin pelkkina jihadistimorsiamina: Pyhiinvaeltajina, jotka lähtevät matkaan kehittääkseen aluetta islamilaiseksi utopiaksi. Monet haluaisivat taistella miesten rinnalla, mutta Isisin tiukka islamin tulkinta pitää heidät kotona.

Naisilla on kuitenkin merkittävä rooli järjestön propagandassa, joka tähtää uusien ihmisten värväämiseen Isisin riveihin, tutkijat sanovat.

Heidän mukaansa Isisin retoriikalle ovat alttiita nuoret naiset, jotka kyseenalaistavat identiteettinsä kasvaessaan aikuisiksi. Monet tutkijoiden tarkkailemista naisista ovat sanoneet tuntevansa itsensä sosiaalisesti ja kulttuurisesti eristetyiksi läntisessä yhteiskunnassa sekä näkevänsä Isisin hallitseman alueen turvapaikkana niille, jotka haluavat suojella islamia.

Tutkijat seurasivat yli sadan naisen tilejä Twitterissä, Facebookissa ja Tumblr-blogipalvelussa. Tutkitut naiset tulivat 15 maasta ja viestivät pääasiassa englanniksi. He puhuivat usein tuntemastaan toveruudesta ja julkaisivat kuvia yhdessä poseeraavista hunnutetuista naisista. Sisaruuden tunteen lisäksi naiset ovat kertoneet etsineensä romanssia avioliiton muodossa.

Epäkohdista naiset eivät puhu avoimesti, mutta he varoittavat mahdollisia seuraajia muun muassa sähkönsaannin epäsäännöllisyydestä, kovista talvista ja sota-alueen ahdingosta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi