Marjamättäät notkumaan – rakenna metsään asuntoja pölyttäjille

Keinotekoisten pesien eli niin sanottujen pistiäishotellien vaikutuksesta metsämarjojen määriin on saatu hyviä kokemuksia. Rovaniemellä tutkituilla alueilla metsämarjojen määrät jopa tuplaantuivat.

luonto
mustikkaa ja mustikanvarpuja
Ville Välimäki / Yle

Rovaniemellä on tutkittu Luonnonvarakeskuksen ja Kainuun ELY-keskuksen johdolla kahden kesän perusteella niin sanottujen pistiäishotellien vaikutusta metsämarjasatoihin.

– Saatujen tulosten perusteella voidaan sanoa, että pölyttäjiä avittamalla saimme näissä kohteissa jopa viisikymmentä prosenttia kasvua metsämarjasatoihin, laskee tutkija Rainer Peltola.

– Pölyttäjät ovat keskeisin tekijä onnistuneen metsämarjasadon suhteen. Eli mitä enemmän niitä on, sitä paremmat mahdollisuudet on saada parempi sato.

Idea pölyttäjien elinolojen parantamista on jo vanha ja sitä on kokeiltu puutarhoissa, mutta ei niinkään metsissä.

– Aihe on tullut ajankohtaiseksi nyt, kun on huomattu, että pölyttäjät ovat vähentyneet.

Keskinkertaiset tai hyvät metsämarja-alueet saadaan paremmiksi

Tutkimusolosuhteet ovat Rainer Peltolan mukaan olleet tyypillisessä suomalaisessa metsässä metsäautotien varressa.

– Pistiäishotellit kiinnitettiin suhteellisen hyvälle marjapaikalle. Merkittyjen mustikkakimppujen kukat ja marjat laskettiin. Tulosten perusteella voidaan sanoa metsämarjasaaliin kasvaneen huomattavasti pistiäishotellin vaikutuksesta.

Näillä pesillä ei saa huonosta marjapaikasta hyvää, että ihan surkeissa olosuhteissa nämäkään eivät auta.

Rainer Peltola

– Totesimme, että pölyttäjien vaikutus näkyy noin 200 metrin päässä pesistä.

Luonnonmarjasadon kannalta pistiäishotelleja kannattaa laittaa jo ennalta hyviin marjapaikkoihin.

– Näillä pesillä ei saa huonosta marjapaikasta hyvää, että ihan surkeissa olosuhteissa nämäkään eivät auta. Valtakunnallinen keskisatohan tuottaa 20 kilon luokkaa hehtaarilla, sanoo Peltola.

Pistiäishotelleja voi laittaa metsään pitkin vuotta, mutta tutkija Rainer Peltola kehottaa kysymään luvan maanomistajalta.

– Lisäksi niitä kannatta viedä paikkoihin, joissa on muutenkin suotuisat olosuhteet pistiäisille, kuten metsäniityt ja hakkuuaukeat. Ne tarjoavat hyönteisille ruokaa koko kasvukaudeksi.