Helsingin Kätilöopiston synnytykset saattavat loppua 2020-luvun lopulla

Synnytykset Helsingin Kätilöopiston sairaalassa saattavat loppua runsaan kymmenen vuoden kuluttua. Tavoitteena on synnytysten keskittäminen Hyksin alueella Naistenklinikalle ja Jorvin sairaalaan.

Kotimaa
Vastasyntynyt vauva imee maitoa Kätilöopistolla.
Vastasyntynyt vauva imee maitoa Kätilöopistolla.Yle

Hyksissä naistentautien ja synnytysten palveluja järjestetään kolmessa sairaalassa Naistenklinikalla, Kätilöopiston sairaalassa ja Jorvin sairaalassa.

Ajatus synnytysten keskittämisestä sisältyy tuoreeseen suunnitelmaan Naistenklinikan toiminnoista, tilankäytöstä ja tarvittavista investoinneista vuosina 2017-2030.

Naistentautien ja synnytysten tulosyksikön pitkän aikavälin tavoitteena on HYKS-sairaanhoitoalueella kahden synnytyssairaalan malli.

Palvelujen laadun ja saatavuuden sekä erityisesti kustannusten hallinnan kannalta pidetään perusteltuna keskittää toiminnat 2020-luvun lopulta alkaen Hyksissä Naistenklinikalle ja Jorvin sairaalaan.

Lisäselvityksiä tarvitaan

Malli edellyttää paljon lisäselvityksiä, Naistenklinikassa toteutettavan peruskorjausohjelman läpivientiä ja investointeja Jorvin sairaalaan.

Järjestelyä edeltää se, että Jorvin sairaalan suurista korjaushankkeista ja muiden tulosyksiköiden väistötarpeista johtuen synnytykset ja vastasyntyneiden hoito keskitetään useiksi vuosiksi Kätilöopiston sairaalaan ja Naistenklinikalle.

HYKS-alueella synnytysten määrä ei ole vuoden 2010 jälkeen kasvanut. Viime vuonna synnytyksiä oli 14 300.

HUSin hallitus käsittelee Naistenklinikan toiminta- ja tilasuunnitelmaa ensi viikolla.