Kauppakoulupohjalta kunniatohtoriksi – nimitys sai puualan konkarin hämilleen

Teollisuusneuvos Heikki Väänänen saa perjantaina myös kunniatohtorin arvonimen. Pitkän uran puualalla tehnyt Väänänen uskoo vahvasti puun mahdollisuuksiin ja tutkimuksen tarpeellisuuteen.

talous
Heikki Väänänen
Teollisuusneuvos Heikki VäänänenToni Pitkänen / Yle

Kuopiossa vihitään perjantaina kunniatohtoriksi kuopiolainen vahva puualan vaikuttaja, teollisuusneuvos Heikki Väänänen. Nimityksestä erikoisen tekee se, että Väänänen on kerryttänyt vahvat meriitit työurallaan, mutta ylioppilastutkintoa hänellä ei ole.

Väänänen sanoo, että kunniatohtorin arvonimi tuli ”puskista”.

– Kyllähän se hyvälle tuntuu. Kun kuulin, että arvonimestä oli päätetty, hämilleni menin.

Väänänen on tehnyt elämäntyönsä puualalla ja nimenomaan parkettien parissa. Nuorena miehenä hän toimi parkettiasentajana. Oman parkettiliikkeen hän perusti 1980-luvun alussa. Aluksi liike toimi nimellä Parkettiliike Väänänen.

Myöhemmin nimeksi tuli Karelia Parketti. Yritys laajeni ja Kuopion Sorsasaloon rakennettiin 1990-luvun loppupuolella uusi iso parkettitehdas. Vuonna 2008 Väänänen möi omistuksensa Hartwallin suvulle. Yritys jatkoi toimintaansa Karelia-Upofloorin nimellä.

Hartwallin suku puolestaan myi yrityksen ruotsalaiselle parkettivalmistaja Kährsille vuonna 2012. Ruotsalaiset löivät kylmästi hanat kokonaan kiinni Sorsasalossa jo seuraavana vuonna, vaikka tehdas oli erittäin hyvässä kunnossa ja kaikin puolin kilpailukykyinen – asiantuntijoiden mukaan paljon parempi kuin Kährsin päätehdas Ruotsin Nybrossa.

– Kyllähän se pahalle tuntui siinä vaiheessa. Usko oli, että se tulee aina olemaan ja pyörimään Suomessa ja Kuopiossa. Ilmeisesti heillä ei into riittänyt ja ehkä ei taitokaan.

Finnpulpin sellutehdashankkeen Väänänen uskoo toteutuvan. Hän sanoo olevansa luottavainen siihen, että viimeistään viiden vuoden päästä Kuopion Sorsasalossa kaivinkoneet pyörivät, vaikkakin noin iso investointi on aina "pitkässä juoksussa".

– Se on hieno hanke.

Puualan tukija

Heikki Väänänen liputtaa vahvasti puun puolesta. Viime vuonna hän perusti Itä-Suomen yliopistoon nimikkorahaston tukemaan yliopiston puualan tutkimusta.

Rahaston tavoitteena on lisätä tutkimukseen perustuvaa tietoa puusta, auttaa uusien puutuotteiden kehittämistä ja edistää puun käyttöä ja käytettävyyttä. Rahasto myöntää apurahoja puualan tutkijoille ja rahoittaa puualantutkimushankkeita.

Puu on tuonut minulle leivän ja se on rakas materiaali, kuten meille kaikille suomalaisille.

Heikki Väänänen

– Puu on tuonut minulle leivän ja se on rakas materiaali, kuten meille kaikille suomalaisille.

Väänänen muistuttaa, että tiedämme puusta paljon, mutta emme läheskään kaikkea.

– Puusta tulemme saamaan hyvin paljon erilaisia aineita. Siitähän saadaan jo nyt bioenergiaa, siitä tehdään kankaita ja mahdollisesti se korvaa puuvillaa jatkossa ja mitä kaikkea muuta, sitä emme vielä edes tiedä.

Väänänen kertoo, että nimikkorahasto puun tutkimukseen oli pitkään kypsytelty asia.

– Itä-Suomen yliopisto hoitaa sitä. Akateeminen rehtori on aina rahaston puheenjohtaja ja muutkin henkilöt ovat yliopiston sisältä.

Väänänen naurahtaa vaatimattomasti, että hänellä on rahaston hoitokunnassa yksi istumapaikka ja hän saa kuunnella, mitä tapahtuu.

Kasvollinen omistajuus merkittävää

Heikki Väänänen on olemukseltaan vanhan ajan patruunamiehiä. Hän peräänkuuluttaa kasvollisen omistajuuden merkitystä.

– Kyllä yrityksellä pitää kasvotolla. Se antaa pontta ja turvallisuutta.

Kyllä yrityksellä pitää kasvot olla. Se antaa pontta ja turvallisuutta.

Heikki Väänänen

Väänänen korostaa, että asia on tärkeä sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

– Vientisektorilla kun olimme, käytin hirveän paljon aikaa asiakassuhteisiin ympäri maailmaa. Tunsin kaikki isot asiakkaat. Heistä monista tuli erittäin hyviä perhetuttuja.

Väänänen on saanut vuonna 2000 Suomen Tasavallan Presidentin myöntämän Kansainvälistymispalkinnon "osaavasta liiketoiminnan kehittämisestä kansainvälisessä ympäristössä". Samana vuonna tuli teollisuusneuvoksen arvonimi.

Yliopistojen ja yritysten yhteistyö tärkeää

Heikki Väänänen on toiminut Kuopion yliopiston neuvottelukunnan jäsenenä vuosina 2004–2007. Hän korostaa edelleen yliopistojen ja yritysten yhteistyön tärkeyttä toimialasta riippumatta.

– Yhteistyöllä on iso merkitys monessakin suhteessa. Kanssakäymistä on aiemmin suotta vieroksuttu hyvin paljon, mutta nykyisin asenteet ovat muuttuneet, eikä vieroksuntaa enää ole. Sieltä saa paljon tietoa ja oppia. Meillä käytettiin aika paljon yliopistoa erinäisissä asioissa ja varsinkin Joensuuta, koska siellä on metsätietous.

Kesään kuuluu golf ja veneily

Heikki Väänänen on innokas oopperan ystävä. Kesään kuitenkin kuuluvat muut kuviot.

– Golf on rakas harrastus. Tulee varmasti kierrettyä kenttää Tarinassa ja Tahkolla. Tietysti myös vene pitää laskea vesille. Olen innokas uistelemaan. Minulla on pieni soutuvene ja siinä akkukäyttöinen moottori. Laine liplattaa ja on hiljaista: siinä mieli lepää.