Pellot ovat mutavelliä – kevätkylvöjä lykätään

Peltotöitä on jouduttu lykkäämään monin paikoin, sillä pellot lainehtivat vielä vettä.

Kotimaa
Vettä pellolla.
Pelto lainehtii vettä Tervolassa.Riikka Rautiainen/ Yle

Peltojen märkyys uhkaa viivästyttää kevätkylvöjä Etelä-Lapissa. Toukokuussa vettä on tullut jopa kaksi kertaa enemmän kuin tavanomaisesti ja lämpösummakin on jäänyt kolmanneksen keskimääräisestä.

Jotta kevätkylvöt saataisiin vauhtiin, nyt tarvittaisiin poutaa. Peltoja päästiin lannoittamaan alkukuusta, mutta sen jälkeen työt ovat tyssänneet laajalti.

– Lämpö ei ole vielä katastrofi, mutta märkyys on, toteaa ykskantaan tutkija Antti Hannukkala Luonnonvarakeskuksesta Rovaniemeltä.

Poutaa kaivataan

Kasvukausi pääsi vauhtiin Etelä-Lapissa normaalisti äiteinpäivän tienoolla, mutta kylmyys ja vesisade ovat hyydyttäneet tilannetta.

– Jos lähivuorokausien sääennustetta katsoo, luvassa on pääsääntöisesti vesisadetta. Nyt tarvittaisiin yli kahden viikon poutajakso, jotta peltotyöt saataisiin tehtyä, luonnehtii Hannukkala.

Maatiloilla joudutaan pian rukkaamaan viljelysuunnitelmia, jos pellot eivät kanna koneita. Korvausten saamiseksi kevätkylvöjen täytyy olla tiedossa kesäkuun puoliväliin mennessä ja tehtynä kesäkuun loppuun mennessä.

– Jos viljelijä on tehnyt sähköisen hakemuksen, täytyy muutokset ilmoittaa myös sähköisesti, muistuttaa Tornion ja Simon maataloussihteeri Heikki Pennanen.

Jos peltotyöt viivästyvät vielä pitkään, ollaan tiloilla pian tilanteessa, että samalla kylvetään ja korjataan ensimmäistä säilörehusatoa.