Yksinkertainen kermakakku ei enää riitä – kakun tilaajista tullut vaativia

Moussekakku on ajanut perinteisen kermakakun ohi. Kevään kakkuväri on vihreä.

Kotimaa
Frozen-elokuvan hahmo Elsa koristaa kermakakkua
Elsa-kakun myötä Hanna Rouviselle alkoi tulvia tilauksia.Hanna Rouvinen

Amerikkalaisista tv-ohjelmissa pääsee seuraamaan kuinka kondiittorit porukalla tekevät ja koristelevat yhtä kakkua tuntikausien ajan. Kakku paljastetaan lopulta suurin menoin ja hinta kohoaa taivaisiin. Muotona voi olla mikä vain maapallosta hävittäjälaivueeseen.

Suomessa ollaan vielä kaukana näin suureellisesta kakkutoiminnasta.

– Siihen menee aikaa, että sinne päästään. Suomalaiset eivät ihan vielä ole valmiita maksamaan tuhatta euroa syntymäpäiväkakusta, sanoo jyväskyläläinen Hannan Kakkujen Hanna Rouvinen.

Ihan perinteisetkään kakut eivät enää miellytä kakkujen tilaajia, kiitos tv-sarjojen, lehtien sekä netin lukuisten sivustojen. Suomen paras leipomo -sarjastakin tutun Cafe Herkkuhetken Iida Lylyojaa naurattaa, kun kysyy ovatko asiakkaat tulleet vaativiksi. Vastaus on painokas kyllä. Samaa sanoo Hannakin.

– Yksinkertainen kermakakku ei enää riitä.

Perinteisiä hedelmäkiillekakkuja tilaavat enää vanhemmat rouvat. Nyt jyräävät moussekakut ja toisaalta näyttävästi koristellut luomukset.

Pitsikoristeet hetken trendi

Netin vaikutuksesta todistaa sekin, että kakkutilausten määrä räjähti sen jälkeen, kun Hannan Kakut latasi Facebook-sivulleen Frozen-elokuvasta tutun Elsan koristaman kakun. Lasten suosikit näkyvät luonnollisesti kakkutilauksissakin.

Kevään trendiväriksi kondiittoriksi vuoden kuluttua valmistuva Hanna Rouvinen asettaa 80/90-luvun vaihteesta tutun mintunvihreän, kun taas pidemään linjan kondiittorin Iida Lylyojan valinta on limenvihreä.

Tämän hetken trendi koristeluun taas löytyy kangasmaailmasta. Pitsikuviot ovat nyt suosittuja bloggaajien joukoissa.

Vaikka asiakkaat ovat vaativia kakun ulkonäön suhteen, ei mausta voi tinkiä. Maku on edelleen Lylyojan mukaan tärkein asiakkaalle. Makua korostaa Hannakin.

– Vähintään yhtä tärkeä, ellei jopa tärkeämpi. Vaikka moni kakku on päältä kaunis, niin on sen maistuttavakin hyvälle.

Ja ne asiakkaiden päättämät hyvät maut ovat tällä hetkellä ikisuosikki suklaan lisäksi esimerkiksi mansikka-shampanja, lime-vadelma ja sekä mango.