Irak löysi lähes 500 ruumista joukkohaudoista islamistien jäljiltä

Irakin viranomaiset ovat löytäneet lähes 500 ihmisen ruumiit joukkohaudoista sen jälkeen, kun Irakin joukot valtasivat Tikritin kaupungin takaisin Isisiltä kaksi kuukautta sitten.

Ulkomaat

Irakin viranomaiset ovat löytäneet 470 ihmisen ruumiit joukkohaudoista Tikritin kaupungin lähistöltä sen jälkeen, kun Irakin armeija ja sen liittolaiset valtasivat kaupungin takaisin islamisteilta noin kaksi kuukautta sitten.

Viranomaiset uskovat, että joukkohaudoissa on islamistien Speicherin verilöylyssä teloittamien shiia-sotilaiden ruumiita. Speicherin verilöyly on saanut nimensä sen tapahtumapaikasta, Yhdysvaltain entisestä sotilastukikohdasta Camp Speicherista, joka sijaitsee Tikritin lähistöllä. Islamistit vangitsivat ja teloittivat satoja tukikohtaan sijoitettuja nuoria värvättyjä vallattuaan kaupungin kesäkuussa 2014.

Tapahtumista levinneiden kuvien mukaan Isisiin kuuluvat taistelijat tai sen liittolaiset asettivat vankinsa riviin ja teloittivat heidät sitten yksitellen.

Ruumiit heitettiin Tigris-jokeen tai haudattiin hätäisesti Irakin hallituksen ja sen liittolaisten kaupungin takaisinvaltauksen jälkeen löytämiin joukkohautoihin.

Korkeimpien arvioiden mukaan joukkosurmassa saattoi kuolla jopa 1 700 ihmistä.

Irakin viranomaisten mukaan nyt löydetyt ruumiit ovat peräisin neljästä erillisestä joukkohaudasta, joista yksi oli muita huomattavasti suurempi. Suurimmassa haudassa oli viranomaisten mukaan 400 ruumista.

Viranomaisten mukaan jäänteiden tunnistamiseen ja tutkimiseen käytetään ulkomaista apua. Mukana työssä on muun muassa Kansainvälinen Punainen Risti.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset