Talvivaaran nykyiset omistajat sittenkin mukaan uuteen kaivosyhtiöön?

Talvivaaran ostajaksi ilmoittautunut Audley haluaisi Ylen tietojen mukaan valtion ottavan päävastuun kaivoksen käynnistämisestä. Rahoituspulmien vuoksi Audley on myös neuvotellut Talvivaaran Kaivososakeyhtiön kanssa rahoituksesta. Rahoitus avaisi pörssiyhtiön nykyisille omistajille ja velkojille mahdollisuuden päästä mukaan uuteen kaivosyhtiöön.

Kotimaa
Kaivinkone liotuskasojen päällä.
Kaivinkone valmisteli liotuskasojen purkua Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa 6. maaliskuuta.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaaran ostajaksi maaliskuussa ilmoittautunut Audley on Ylen tietojen mukaan neuvotellut Talvivaaran Kaivososakeyhtiön kanssa rahoituksen järjestämisestä. Tämä tarkoittaisi, että yrityssaneerauksessa olevan yhtiön vanhat omistajat ja velkojat saattavat sittenkin päästä mukaan uuteen kaivosyhtiöön.

Audley on Ylen saamien tietojen mukaan myös esittänyt valtiolle, että valtion tulisi käytännössä kokonaan vastata kaivoksen toiminnan käynnistämisestä. Näin siksi, että Audleylla on Ylen saamien tietojen mukaan ollut vaikeuksia saada rahoitusta kasaan. Kaivostoiminnan aloittamisen arvioidaan vaativan vähintään 200 miljoonaa euroa.

Audleyn pitäisi maaliskuussa solmitun esisopimuksen mukaan hoitaa rahoituksesta 85 prosenttia, jolloin valtion omistaman Terrafame-erikoisyhtiön osuus olisi 15 prosenttia.

Meneekö kaikki vai ei?

Kaivososakeyhtiö ei maaliskuun esisopimuksen mukaan olisi mukana Audleyn johtamassa konsortiossa. Tämä tarkoittaisi, että pahimmillaan Talvivaaran Kaivososakeyhtiön 80 000 vanhaa osakkeenomistajaa ja satoja miljoonia odottavat velkojat voivat käytännössä menettää sijoituksensa.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on Ylen saamien tietojen mukaan suunnitellut lisärahan pyytämistä omistajiltaan yhtiökokouksessa mahdollisesti jo juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Yrityssaneerauksessa olevan emoyhtiön tilanne helpottui maanantaina rahtusen, kun Kaivososakeyhtiön velkojat äänestivät saneerausohjelmaehdotukseen kuuluvan velkakonversion puolesta. Tämä tarkoittaa, että yhtiön velkojat voivat muuttaa velkansa Talvivaaran osakkeiksi sovitun vaihtosuhteen mukaisesti. Vanhojen osakkeenomistajien on kuitenkin myös hyväksyttävä ehdotus, mutta tämä lienee pelkkä muodollisuus.

Vapaavuori oli kylmänä

Vielä maaliskuussa Audleyn John MacKenzie arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei Talvivaaran Kaivososakeyhtiö tule olemaan ostajakonsortiossa mukana. Myös tuolloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) suhtautui Ylen haastattelussa torjuvasti yrityssaneerauksessa olevaan Talvivaaran Kaivosyhtiöön ja epäili saneerauksen onnistumista.

Audleyn vaikeuksista rahoituksen hankkimisessa on kertonut torstaina myös MTV (siirryt toiseen palveluun).