1. yle.fi
  2. Uutiset

Tämä suomalainen klassikko sai nimensä postikortilla

Helkaman 1960-luvulla lanseeraaman Jopo-polkupyörän nimi valittiin yleisökilpailulla yli 20 000 ehdotuksen joukosta.

ilmiöt
Vanha punainen Jopo polkupyörätelineessä
Heli Mäkikauppila / Yle

Tuskin on sellaista suomalaista, joka ei olisi joskus nähnyt Jopo-polkupyörää. Katukuvaan yksirunkoinen menopeli ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1965. Tuotannossa 22-tuumaisilla renkailla varustettu menopeli oli alun perin vuosina 1965–1974. Satulassa ja ohjaustangossa oli paljon säätövaraa eikä hommaan tarvinnut työkaluja, joten pyörä sopi nimensä mukaisesti monenkokoiselle pyöräilijälle. Jopo-nimi valikoitui yleisökilpailun avulla, johon vastauksia tulvi yli 20 000 kappaletta.

– Jopo tulee sanoista jokaisen polkupyörä. Ehdotuksia tuli iso määrä, yli 20 000 kappaletta kun Helkama lanseerasi yleisökilpailun. Siinä on joku saanut käydä postikortteja ihan kunnolla läpi! En muista ulkoa voittajaehdotuksen lähettäneen henkilön nimeä, mutta se on meillä arkistossa tallessa, Helkaman toimitusjohtaja Jari Elamo kertoo.

– Ei varmaankaan nimen keksijä olisi osannut 60-luvulla kuvitella, että hänen nimeämänsä polkupyörä on 50 vuotta myöhemminkin uudessa versiossaan Suomen ja pohjoismaiden myydyin fillarimalli. Mutta hän taisi saada palkinnoksi uuden Jopon.

Helkaman Jopo-polkupyörä.
Helkaman Jopo-polkupyörän nimi tulee sanoista jokaisen polkupyörä.Hanne Kinnunen / Yle

Alkuperäisen Jopon runko muodostui kahdesta muotoon leikatusta ja prässätystä teräslevystä, jotka oli liitetty yhteen.

– Jopon valtti on nimenomaan se, että siinä on vain yksi, yhdenlainen ja yhdenkokoinen runko, jolloin se on nimensäkin mukaisesti jokaiselle sopiva polkupyörä, Elamo sanoo.

Helkama otti klassikon uudelleen tuotantoon vuonna 2000, mutta koska uudismallin runko on hitsattu perinteisistä putkista, sillä ei ole enää rakenteellista yhteyttä alkuperäiseen Jopoon. Vuosien 1965–1974 Jopoista pyydetään nettihuutokaupoissa jopa 500 euroa, mutta kunnosta riippuen alkuperäisen klassikon voi saada omakseen satasella tai kahdella.

Lue seuraavaksi