"Saaliistakin vain pieni osa soutajille" – oppositiopuolueiden kansanedustajat tyrmistyivät leikkauksista

Eteläsavolaiset kansanedustajat Heli Järvinen (vihr.) ja Satu Taavitsainen (sd.) ihmettelevät, millaiseksi hallitusohjelmaksi vaalilupaukset liukenivat. Järvinen ja Taavitsainen näkevät ohjelman suurimpana virheenä pienituloisten riepottamisen ja leikkaukset koulutuksesta. Heidän mielestään hallitusohjelmasta löytyy tosin hyviäkin piirteitä.

Kotimaa
Satu Taavitsainen
Juho Liukkonen / Yle

Etelä-Savon oppositiopuolueiden kansanedustajat ovat tyrmistyneitä hallitusohjelman leikkauslistasta. Vihreiden Heli Järvinen ihmettelee sitä, että vaalityössään perussuomalaiset ja keskusta korostivat pienituloisten asemaa, mutta nyt hallitusohjelmanleikkauslistat iskevät kovimmin vähäosaisiin. Järvinen myös muistuttaa, että kahden suurimman puolueen puheenjohtajat ovat puhuneet koulutusleikkauksia vastaan.

– Hämmästynyt tyrmistyneisyys on päällimmäinen tunne. Jos vaikka pidetään kansanedustajia suurituloisina, niin näen tässä hallitusohjelman leikkauslistassa vähän sellaisia asioita, jotka minun tai muiden hyvätuloisten talkoita lisäävät. Se tyrmistyttää, koska tiedän, millaisessa ahdingossa moni pienituloinen elää, sanoo Järvinen.

Järvisen mielestä leikkaukset koulutuksesta on hallitusohjelman suurin epäkohta.

– Koulutuksen tasoa ei nosteta leikkaamalla. Miten puhuttu kolmas lukukausi kesän ajalle on mahdollinen järjestää, jos säästöjä kohdennetaan koulutukseen?

Demareiden Satu Taavitsainen näkee hallitusohjelman lisäävän ihmisten eriarvoisuutta.

– Nämä leikkaukset kohdistetaan eniten pienituloisiin eläkkeensaajiin, työttömiin ja lapsiperheisiin. Eläkkeensaajiin indeksileikkaus iskee pahasti, samoin lääkekorvauksiin liittyvät omavastuun nostot. Meidän alueella myös esimerkiksi bensan hinnan nousu vaikuttaa paljon, sillä moni tarvitsee henkilöautoa liikkumiseen, pohtii Taavitsainen.

Mitä soutaja saa?

Tulevan pääministerin Juha Sipilän ehdotusta siitä, että hyvätuloiset leikkaisivat itse tulojaan, Taavitsainen pitää hurskasteluna.

– Köyhä kansa laitetaan pakolla osallistumaan, ja rikkaat saavat vapaaehtoisesti miettiä, jos voisivat osallistua säästöihin. Vähän kuin veneessä olisi soutajia, ja sitten jotkut vain vähän melalla avittavat, ja saaliistakin soutajat saisivat pienimmän osan, vertaa Taavitsainen.

Myös Järvinen ihmettelee ajatusta hyvätuloisten vapaaehtoisista talkoista. Sekä Taavitsainen että Järvinen olisivat valmiita tinkimään kansanedustajan palkastaan, mikäli asia nousee keskusteluun.

Hallitusohjelman ongelmakohtina Taavitsainen pitää myös pienituloisten ostovoimaa nakertavia verotusratkaisuja ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden kaventamista.

– Lapsiperheiden osalta olen erittäin huolissani siitä, että suunnitellaan päivähoitomaksuihin myös korotuksia ja nostetaan vanhempien maksamaa osuutta pienten koululaisten iltapäivähoidosta. Edellisen laman päätöksistä maksetaan yhä, ei pitäisi tehdä samoja virheitä uudestaan.

Tierahat ja biotalous saavat kiitosta

Positiivisena viestinä hallitusohjelmassa Taavitsainen pitää tierahoja.

– Viitostien perusparantamisen jatkaminen olisi ainakin hyvä asia, ja on ohjelmassa varmaan muutakin hyvää, pitää vielä perehtyä siihen viikonlopun aikana, sanoo Taavitsainen.

Niin Taavitsainen kuin Järvinen kiittelevät hallitusohjelman satsauksia biotalouteen.

– Toivon mukaan puurakentaminen edistyy, ainakin kirjaukset ovat hyvin lupaavia. Se tietäisi hyvää suomalaisen rakentamisen, työpaikkojen kuin ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Sote-malli on sellainen, jonka kanssa hyvinkin eletään, työhän on vasta hyvin alkuvaiheessa, pohtii Järvinen.