Tutkija: Venäjä valmistautuu uuteen hyökkäykseen Ukrainassa

Tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista pitää mahdollisena, että Venäjä valmistautuu uuteen hyökkäykseen Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat kapinalliset eivät ole vielä saaneet täysin haltuunsa Donetskin ja Luhanskin alueita, minkä takia sota voi kiihtyä uudestaan.

Ulkomaat
Hanna Smith.
Hanna Smith.Kalevi Rytkölä / Yle

Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista pitää mahdollisena, että Venäjä valmistautuu uuteen hyökkäykseen Itä-Ukrainassa.

– Viime aikoina on odotettu, koska tykit alkavat puhumaan uudelleen Itä-Ukrainassa. Myös Venäjä on ryhtynyt korostamaan ongelmia Ukrainan kanssa, Smith sanoo.

Taustalla havainnot venäläisessä tukikohdassa

Epäilyt Venäjän hyökkäysaikeista levisivät, kun uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi nähneensä Venäjällä, Ukrainan vastaisen rajan lähellä selvästi aiempaa enemmän sotakalustoa.

Toimittaja kävi Venäjällä noin 50 kilometrin päässä rajasta sijaitsevasta Kuzminskin tukikohdassa edellisen kerran maaliskuussa. Nyt tukikohdassa on aiempaa enemmän panssarivaunuja, raketinheittimiä ja tykistöä.

Myös maantie tukikohdasta Ukrainan rajalle on toimittajan mukaan äskettäin korjattu ja se kestää raskaan kaluston.

Tutkija: Venäjä varautuu jo uuteen pakolaisaaltoon

Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut tiedotusvälineen tietoja. Se on koko sodan ajan kiistänyt tukevansa kapinallisia.

Tutkija Smith kuitenkin muistuttaa, että Venäjä on viime aikoina puhunut Itä-Ukrainan ja Venäjän välisen rajan vahvistamisesta.

– Tämä voi viitata siihen, että Venäjällä varaudutaan uuteen pakolaisaaltoon. Humanitaarinen hätä ylipäätään on saanut Venäjällä paljon huomiota, tutkija Smith sanoo.

Venäjänkieliset alueet eivät ole vielä täysin kapinallisten hallussa

Valko-Venäjän Minskissä solmittiin alkuvuodesta Ukrainan rauhansopimus, jonka tärkein tavoite oli saada aikaan tulitauko ja vetää raskas kalusto rintamalta pois. Tulitauko on rakoillut alusta alkaen, mutta Venäjän tukemat kapinalliset eivät ole täysin saaneet Itä-Ukrainassa sijaitsevia Luhanskin ja Donetskin alueita hallintaansa.

– Kapinallisten hallussa on vain noin 60 prosenttia Luhanskin ja Donetskin alueista. Yhtälö on vaikea, koska Ukrainan liittovaltiomallin kannalta keskeiset alueet eivät ole toistaiseksi täysin kapinallisten hallussa, Smith kertoo.

Tutkija arvioi, että on hyvin todennäköistä, että kapinalliset pyrkivät saamaan Luhanskin ja Donetskin täysin valtaansa. Venäjä tukee liittovaltiomallia eli sitä, että Itä-Ukrainan venäjänkielisillä alueilla kuten Donetskiilla ja Luhanskilla olisi nykyistä itsenäisempi asema.

- Tämän takia kaikki merkit viittaavat siihen, että mahdollisuus uuden sotilaallinen konfliktin alkamiseen on olemassa, Smith sanoo.